Twarogowe mini pączki

Składniki na. ok 25 sztuk:
(szklanka 250 ml)

  1. Twaróg w kostce 250 g ( tłusty lub półtłusty)
  2. Mąka tortowa dwie szklanki niepełne ( w każdej brakuje po łyżce mąki)
  3. jajka 2 lub same żółtka
  4. Śmietana 12% lub 18% 2 łyżki
  5. Cukier 3 łyżki
  6. Cukier waniliowy łyżeczka
  7. Ocet łyżeczka
  8. Proszek do pieczenia łyżeczka
  9. Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:

W misce rozgniatamy ser za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Dodajemy pozostałe składniki: przesianą mąkę, jajka lub same żółtka, cukry, sodę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz ocet.

Zagniatamy ciasto. Wychodzi dość klejące. Ręce posypuje niewielką ilością mąki i formuje niewielkie kulki. ( Pamiętajcie, że urosną podczas pieczenia). 

Wrzucać kulki do rozgrzanego oleju i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor ( Ogień nie może być zbyt mocny, gdyż pączki w środku mogą okazać się surowe). Gotowe wyjąć na ręcznik papierowy. Na koniec posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


   Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Zdjęcia czytelników







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz