Składniki na. ok 25 sztuk:
(szklanka 250 ml)
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
(szklanka 250 ml)
- Twaróg w kostce 250 g ( tłusty lub półtłusty)
- Mąka tortowa dwie szklanki niepełne ( w każdej brakuje po łyżce mąki)
- jajka 2 lub same żółtka
- Śmietana 12% lub 18% 2 łyżki
- Cukier 3 łyżki
- Cukier waniliowy łyżeczka
- Ocet łyżeczka
- Proszek do pieczenia łyżeczka
- Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
W misce rozgniatamy ser za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Dodajemy pozostałe składniki: przesianą mąkę, jajka lub same żółtka, cukry, sodę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz ocet.
Zagniatamy ciasto. Wychodzi dość klejące. Ręce posypuje niewielką ilością mąki i formuje niewielkie kulki. ( Pamiętajcie, że urosną podczas pieczenia).
Wrzucać kulki do rozgrzanego oleju i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor ( Ogień nie może być zbyt mocny, gdyż pączki w środku mogą okazać się surowe). Gotowe wyjąć na ręcznik papierowy. Na koniec posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Super kanal kulinarny a na nim wyczarowujesz pysznosci, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń