Zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i mozzarellą


Składniki:

  1. Makaron 500 g
  2. Filet z kurczaka 500 g
  3. Szpinak świeży lub mrożony opakowanie 200 g
  4. Mozzarella 2 kulki po 125 g
  5. Śmietana 30 % 200 ml ( można zastąpić śmietaną 18%)
  6. Cebula średnia
  7. Czosnek 2 ząbki
  8. pomidory suszone ok 6 sztuk
  9. sól
  10. pieprz
  11. olej do smażenia
Przygotowanie:

Makaron ugotować all dente. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć. Dodać szpinak i poczekać, aż zwiędnie. Doprawić ponownie solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz do minimum. Na koniec wlać śmietankę, wymieszać i zdjąć z gazu. 

Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron, pokrojone drobno pomidory suszone, kulkę mozzarelli pokrojoną w kosteczkę oraz przygotowany szpinak z kurczakiem i śmietaną. Wszystko razem wymieszać. Na wierzch ułożyć drugą kulkę mozzarelli pokrojoną w plasterki.

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut, aż ser zacznie się podpiekać. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








       



Komentarze

Prześlij komentarz