Składniki:
- Makaron 500 g
- Filet z kurczaka 500 g
- Szpinak świeży lub mrożony opakowanie 200 g
- Mozzarella 2 kulki po 125 g
- Śmietana 30 % 200 ml ( można zastąpić śmietaną 18%)
- Cebula średnia
- Czosnek 2 ząbki
- pomidory suszone ok 6 sztuk
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować all dente. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć. Dodać szpinak i poczekać, aż zwiędnie. Doprawić ponownie solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz do minimum. Na koniec wlać śmietankę, wymieszać i zdjąć z gazu.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron, pokrojone drobno pomidory suszone, kulkę mozzarelli pokrojoną w kosteczkę oraz przygotowany szpinak z kurczakiem i śmietaną. Wszystko razem wymieszać. Na wierzch ułożyć drugą kulkę mozzarelli pokrojoną w plasterki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut, aż ser zacznie się podpiekać. Smacznego!
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut, aż ser zacznie się podpiekać. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Polub mnie na Facebooku
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
fajny przepis, lubię zapiekanki z makaronem :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) z makaronem najlepsza :)
Usuńmiło się czyta
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Pozdrawiam
UsuńDzisiaj zrobię myśle że dobra będzie :)
OdpowiedzUsuńrównież mam nadzieje, że posmakuje :)
Usuń