Składniki:
- Makaron 500 g użyłam rurki
- Mięso mielone 500 g
- Passata pomidorowa 500 ml ( można zastąpić pomidorami z puszki)
- Pieczarki 350 g
- Ser żółty 300 g
- Cebula
- czosnek 2 ząbki
- zioła prowansalskie łyżeczka
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować all dente. Żółty ser zetrzeć na tarce.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.
Dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć do momentu, aż mięso straci swój "surowy-różowy" kolor.
Na koniec wlać passatę pomidorową. Doprawić łyżeczką ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania się pomidorów.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron oraz połowę żółtego sera. Wymieszać. Następnie dodać przygotowane mięso mielone z sosem i ponownie wymieszać.
Zapiekankę posypać pozostałą częścią sera.
Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. ( Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
wygląda nieźle :))
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńmam pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńUwielbiam takie zapiekanki. Będzie na obiad :)
OdpowiedzUsuńsuper :) Pozdrawiam
UsuńIle tego makaronu??? Pół kilo? Chyba jakaś pomyłka.....
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco... Muszę tego spróbować! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją. Dziękuję ❤️
OdpowiedzUsuń