Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Składniki:
  1. Makaron 500 g użyłam rurki
  2. Mięso mielone 500 g
  3. Passata pomidorowa 500 ml ( można zastąpić pomidorami z puszki)
  4. Pieczarki 350 g
  5. Ser żółty 300 g
  6. Cebula
  7. czosnek 2 ząbki
  8. zioła prowansalskie łyżeczka
  9. Sól
  10. Pieprz
  11. Olej do smażenia
Przygotowanie:

Makaron ugotować all dente. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. 

Dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć do momentu, aż mięso straci swój "surowy-różowy" kolor.

Na koniec wlać passatę pomidorową. Doprawić łyżeczką ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania się pomidorów.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron oraz połowę żółtego sera. Wymieszać. Następnie dodać przygotowane mięso mielone z sosem i ponownie wymieszać.

Zapiekankę posypać pozostałą częścią sera.

Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. ( Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:












Komentarze

Prześlij komentarz