Pyszne ciasto leśny mech


Składniki:

Biszkopt szpinakowy:

  1. Mąka pszenna tortowa 1 i 1/2 szklanki
  2. Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki ( można zastąpić pszenna tortową)
  3. Olej 2/3 szklanki
  4. Cukier 3/4 szklanki
  5. jajka 3 ( w temperaturze pokojowej)
  6. proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  7. Szpinak świeży 200 g
Krem:
  1. Śmietanka 30 % 200 ml
  2. Serek mascarpone 250 g
  3. Cukier puder 3 łyżki
Poncz do nasączenia:
  1. woda 1/4 szklanki
  2. Sok z cytryny łyżka
  3. Cukier puder łyżeczka
Dodatkowo:
  1. Owoc granatu 1

Przygotowanie:

Szpinak zblendować na mus. W misce zmiksować jajka z cukrem. Następnie powoli wlewać olej cały czas miksując. Kolejno dodać mus ze szpinaku. Zmiksować na wolnych obrotach.

Do tej samej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy do połączenia się składników na wolnych obrotach.

Dno tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 170-180 stopni i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawić do całkowitego przestudzenia. Odkroić górną część ciasta - 1/3 biszkoptu. Górną część pokruszyć lub wydrążyć łyżką tylko zieloną część ciasta.

Śmietankę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę.

Dolną część biszkoptu nasączyć ponczem. Wyłożyć kremem śmietankowym i posypać pokruszoną częścią biszkoptu. Na koniec ciasto posypać granatem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Zdjęcia czytelników:







15 komentarzy:

  1. Bardzo dokładnie opisane jak krok po krok zrobić ciasto. Super! Bardzo dziękuje. ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto. Jutro piekę zamiast tortu dla córki na urodziny. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, czyli szpinaku dać całe opakowanie 200 g i zblendować surowy ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis super! Ciasto wyszło i jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy do śmietany i mascarpone można jeszcze fix do śmietany dodac?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis super, bardzo dokladny, dziękuję. Robiłam już kilaka razy i za każdym razem znika w mgnieniu oka, po prostu pyszny. nawet dzieciom bardzo smakuje. Polecam spróbować i zrobić zamiast w tortownicy w kieliszkach do wina ���� efekt i smak równiez zachwyca��

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.. Czy mogę prosić w gramach a nie na szklanki.. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź 😘

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam znalazłam Pani przepis i wyglada bardzo smacznie ale w przepisie na stronie a w filmiku sa pewne nieścisłości,poniewaz w przepisie pisiemnym napisala Pani ze smietanka na 30% a na filmiku podaje Pani 36% tak wiec ja jako nowa w ciastach nie wiem ktora opcje mam wybrac.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń