Składniki:
( z podanej porcji wyszło 12 pączków)
( szklanka 250 ml)
( z podanej porcji wyszło 12 pączków)
( szklanka 250 ml)
- Mąka pszenna 2 kopiaste szklanki
- Drożdże 25 g
- Mleko letnie 1/2 szklanki
- Cukier 2 pełne łyżki
- żółtka 3
- Jogurt naturalny 1/4 szklanki
- Masło roztopione 25 g
- Olej 1l lub smalec do smażenia
* łyżka octu lub mocnego alkoholu do ciasta, konfitura, czekolada lub budyń do nadzienia, lukier lub cukier puder do posypania.
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W miseczce przygotować rozczyn. Pokruszyć drożdże. zasypać łyżką cukru, łyżką mąki oraz podgrzanym lekko mlekiem. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać żółtka, masło, jogurt, łyżkę cukru, sól oraz wyrośnięty rozczyn. ( Jeśli nie chcemy aby pączki "wypiły" dużo oleju należy dodać do ciasta łyżkę octu lub mocnego alkoholu).
Wszystko razem wymieszać a następnie wyrobić na blacie do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto odłożyć ponownie do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. ( do podwojenia objętości.)
Ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie podzielić na 12 równych części i uformować pączki ( ok. 50 g każdy). Odstawić na blacie posypaną niewielką ilością mąki, przykryć ściereczką i odstawić ponownie na 30-40 minut. ( Pączki powinny widocznie podrosnąć. Dzięki temu po usmażeniu otrzymamy ładną obwódkę pączka.
Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni jeśli nie mamy termometru wrzucamy kawałek ciasta do oleju jak wypłynie i znacznie się smażyć oznacza to, że możemy zacząć smażyć pączki.
Pączki smażymy na najmniejszym ogniu aby nie były surowe w środku po około 2-2,5 minuty z każdej strony. Dodatkowo może wykałaczką sprawdzić czy ciasto nie jest surowe w środku przed wyjęciem z oleju. Należy wbić patyczek w pączka jeśli będzie upieczony to patyczek po wyjęciu będzie bez kawałków surowego ciasta.
Wyciągamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe nadziewamy i smarujemy lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Tłusty czwartek już lada dzień! Nie możemy się doczekać tych wszystkich słodkości. Twoje pączki wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje :) aktualnie to mój ulubiony przepis na pączki :)
UsuńPiękne pączki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMyślę że niedługo zrobię
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
Usuńpychota :)
OdpowiedzUsuńsuper.
OdpowiedzUsuńMoże zrobię takie u siebie w domu w tym roku. W pracy zdecydowaliśmy się na pączki z dostawą do biura. Samemu piec pączki dla ponad 30 osób to jednak jak dla mnie ponad siły :)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuń