Składniki:
- Twaróg w kostce tłusty lub półtłusty 250 g
- Mąka tortowa 250 g
- Żółtka 2
- cukier 4 łyżki
- Cukier waniliowy łyżeczka
- łyżeczka octu
- Śmietana 18% lub 12% 100 ml
- Soda oczyszczona łyżeczka
- Cukier puder do posypania
- Olej lub smalec do smażenia
W misce rozgnieść ser tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Do sera dodać pozostałe składniki: przesianą mąkę, żółtka, cukry, ocet oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.
Przełożyć na blat lub stolnicę obsypaną mąką. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą rozwałkować na grubość ok 1.cm. Szklanką wykroić większe kółka mniejsze za pomącą nakrętki lub kieliszka. ( Wykrojone środki można zagnieść ponownie lub usmażyć w formie kulek. Ja zagniotłam ponownie aby otrzymać więcej oponek ;)).
Olej rozgrzać a następnie smażyć partiami na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Wyciągać na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Moje ulubione
OdpowiedzUsuńsuper :) też je lubię :) Pozdrawiam
UsuńNie ma napisane ile sody
UsuńI 100ml śmietanki to chyba nie 2 łyżki.
OdpowiedzUsuńjest powiedziane ze to dwie kopiaste łyżki w filmiku
OdpowiedzUsuńpewnie nie każdy w film zagląda :) Pozdrawiam
UsuńZrobiłam pączusie serowe, niestety nie mogę jeść takich pyszności ale patrząc jak szybko znikły z talerza oznacza że były pyszne. Wszystkim smakowały i co ważne szybko się robi😋
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam :)
Usuń