Domowe ciastka pieguski


Składniki:

( z podanej porcji wyszło 15 dużych ciastek)
( szklanka 250 ml)

  1. Mąka pszenna szklanka
  2. Masło 100 g ( w temperaturze pokojowej)
  3. Jajko
  4. Cukier 2 łyżki ( użyłam brązowego)
  5. Soda 1/2 łyżeczki
  6. Czekolada mleczna 100 g
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, miękkie masło, jajko, sodę oraz cukier i zagniatamy ciasto. Tak aby składniki się połączyły i powstała jednolita masa. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto do połączenia z czekoladą.

Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub używamy wykrawacza do ciastek tak jak na filmie poniżej.

Ciastka pieczemy ok.15 minut w temperaturze 180 stopni. ( czekamy aż ciastka ładnie się zarumienią).

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce na ok. 10 minut. Kolejno przekładamy na kratę i czekam do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










Komentarze

Prześlij komentarz