Składniki:
- Herbatniki podwójne opakowanie
- Masa krówkowa puszka
- Mleko 800 ml
- Budyń śmietankowy bez cukru 2
- Cukier 4 łyżki
- Masło 150 g ( w temperaturze pokojowej)
- 400 ml śmietanki 30%
- Żelatyna łyżka
- Woda 30 ml
- Cukier puder pełna łyżka
- czekolada mleczna 50 g
Przygotowanie:
Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do zagotowanego mleka wlewamy powoli rozdrobiony budyń cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z gazu i odstawić do przestudzenia. ( najlepiej przykryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch). Masło zmiksować a następnie łyżka po łyżce dodać schłodzony budyń cały czas miksując.
Żelatynę zalać zimną wodę a następnie odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać żelatynę w rondelku. Żelatynę rozpuszczamy nie doprowadzamy do wrzenia. ( bo straci swoje właściwości żelujące). Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Na koniec wlewać powoli przestudzoną żelatynę cały czas miksując.
Blaszkę o wymiarach 25 na 35 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą wartę herbatników. Wyłożyć masę krówkową i rozsmarować równomiernie na herbatnikach. Najlepiej używać masy korówkowej, która w składzie ma tylko mleko i cukier. Taka masa nie są sztywne i łatwo ją rozsmarować. Na masę krówkową wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
Następnie wykładamy masę budyniową i kolejną warstwę herbatników. Na koniec wyłożyć bitą śmietanę i zetrzeć na nią mleczną czekoladę.
Odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Polub mnie na Facebooku
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Wygląda pysznie. Idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Pozdrawiam :)
Usuń3 bit to jedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńmoich również :) Pozdrawiam
Usuńrobiłam zgodnie z przepisem, a warstwa budyniowa rozlewała się, była dosyć rzadka. Ciasto schładzało się całą noc w lodówce. Dlaczego mogło się tak stać?
OdpowiedzUsuńBudynie 3 dac
UsuńUdany przepis, moje dzieciaki tak się zajadały, dzięki temu przepisowi miałam spokój na poł godzinki :P
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, a do tego bardzo szybki. Polecam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWszystko się zgadza. Bardzo prosty przepis. Wszystko pięknie wyszło. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńDobry szybki przepis. Najważniejsze, że nie trzeba piec, bo z tym zawsze miałam problem :)
OdpowiedzUsuńDobry przepis. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń