Ciasto 3 Bit bez pieczenia


Składniki:

  1. Herbatniki podwójne opakowanie
  2. Masa krówkowa puszka 
  3. Mleko 800 ml
  4. Budyń śmietankowy bez cukru 2
  5. Cukier 4 łyżki
  6. Masło 150 g ( w temperaturze pokojowej)
  7. 400 ml śmietanki 30%
  8. Żelatyna łyżka
  9. Woda 30 ml
  10. Cukier puder pełna łyżka
  11. czekolada mleczna 50 g
Przygotowanie:

Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do zagotowanego mleka wlewamy powoli rozdrobiony budyń cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z gazu i odstawić do przestudzenia. ( najlepiej przykryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch). Masło zmiksować a następnie łyżka po łyżce dodać schłodzony budyń cały czas miksując.

Żelatynę zalać zimną wodę a następnie odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać żelatynę w rondelku. Żelatynę rozpuszczamy nie doprowadzamy do wrzenia. ( bo straci swoje właściwości żelujące). Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Na koniec wlewać powoli przestudzoną żelatynę cały czas miksując.

Blaszkę o wymiarach 25 na 35 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą wartę herbatników. Wyłożyć masę krówkową i rozsmarować równomiernie na herbatnikach. Najlepiej używać masy korówkowej, która w składzie ma tylko mleko i cukier. Taka masa nie są sztywne i łatwo ją rozsmarować. Na masę krówkową wyłożyć kolejną warstwę herbatników. 

Następnie wykładamy masę budyniową i kolejną warstwę herbatników. Na koniec wyłożyć bitą śmietanę i zetrzeć na nią mleczną czekoladę.

Odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











11 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 3 bit to jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam zgodnie z przepisem, a warstwa budyniowa rozlewała się, była dosyć rzadka. Ciasto schładzało się całą noc w lodówce. Dlaczego mogło się tak stać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Udany przepis, moje dzieciaki tak się zajadały, dzięki temu przepisowi miałam spokój na poł godzinki :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, a do tego bardzo szybki. Polecam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko się zgadza. Bardzo prosty przepis. Wszystko pięknie wyszło. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobry szybki przepis. Najważniejsze, że nie trzeba piec, bo z tym zawsze miałam problem :)

    OdpowiedzUsuń