Ekspresowy chleb bez mąki - na bazie jogurtu i płatków owsianych

Dzisiaj przepis na ekspresowy w przygotowaniu chleb bez mąki, zakwasu i jajek. Przepis wyszukany na instagramie od @foods_by_eva. Zmodyfikowany o dodanie miodu oraz soli. Polecam dla wielbicieli domowego chleba bez mąki.

Składniki:

(Szklanka 250 ml)
(Keksówka 20x9 cm)

  1. Jogurt naturalny 500 g
  2. Płatki owsiane 300 g
  3. szklanka ulubionych nasion lub orzechów ( u mnie pestki dyni, słonecznika, otręby, orzechy włoskie, nasiona chia, siemię lniane)
  4. Miód łyżeczka
  5. Sól 1/2 łyżeczki
  6. Soda łyżeczka
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy Wszystkie składniki: płatki owsiane, szklankę ulubionych dodatków, sól, miód, sodę. Zalewamy to Wszystko jogurtem naturalnym i mieszamy do połączenia się składników. 

Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką wyrównujemy masę chlebową mocno dociskając do blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok 50 minut.

Po 20 minutach od upieczenia wyciągamy z keksówki i studzimy na kracie. Smacznego! ( chleb najlepiej kroić po całkowym przestudzeniu)



Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Komentarze

  1. Chlebek bardzo pyszny ,polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, ale nastepnego dnia chyba słonecznik w całym chlebie nabrał zielonego koloru. Wie ktoś może dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatni pisała Pani o tym na forum. Soda się utlenia i chleb może zmienić kolor, mimo, że w smaku dobry. Akurat u mnie się to nie zdarzyło :)

      Usuń
  3. Chlebek jest wspanialy!!!! Nie dosc, ze bardzo smaczny, to jeszcze baaaardzo szybko sie go piecze, a jeszcze szybciej znika. Dziekuje :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ktoś miał taki przypadek że chlebek zrobił się gorzki po trzech dniach? Jak przechowywać ten chlebek. Ja zawijam w ściereczkę i przechowuję w szafce.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny chlebek!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, robiłam i w smaku chlebek pyszny, ale bardzo się kruszy. Czekałam aż całkowicie ostygnie, użyłam noża z zębami ale kruszył się tak, że nie było ani jednej normalnej kromeczki. Czym może być to spowodowane? czy macie na to jakiś sposób?
    U mnie po trzech dniach także zrobił się gorzki, tak jak w komentarzach powyżej - czym może być to spowodowane?
    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przechowuje w folii aluminiowej w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie upiekłam, smakuje dobrze. Dziękuję za przepis..

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny chlebek, przepyszny! Dodałam jeszcze garść żurawiny ��

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek pyszny . Proszę mi powiedzieć czy można go mrozić

    OdpowiedzUsuń
  11. A można nie dodawać ziarenek?

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek prezentuje się wspaniale. Muszę taki przygotować

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Można bez ziaren ja osobiście taki jem i dodaje rodzynki albo śliwki zależy na co mam ochotę. Nawet siemie lniane zmielone dodaje i jest pyszny.

      Usuń
  14. Chlebek pyszny zrobiłem z ziarnami słonecznika po dwóch dniach ziarenka zrobiły się niebieskie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile tak chlebek może postać żeby się nie zepsuł ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę , że najlepiej trzymać w lodówce to dłużej będzie można przetrzymać.

      Usuń
  16. Super chlebek ,dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie sama taki chlebek przygotuję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz