Dzisiaj przepis na ekspresowy w przygotowaniu chleb bez mąki, zakwasu i jajek. Przepis wyszukany na instagramie od @foods_by_eva. Zmodyfikowany o dodanie miodu oraz soli. Polecam dla wielbicieli domowego chleba bez mąki.
Składniki:
(Szklanka 250 ml)
(Keksówka 20x9 cm)
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Składniki:
(Szklanka 250 ml)
(Keksówka 20x9 cm)
- Jogurt naturalny 500 g
- Płatki owsiane 300 g
- szklanka ulubionych nasion lub orzechów ( u mnie pestki dyni, słonecznika, otręby, orzechy włoskie, nasiona chia, siemię lniane)
- Miód łyżeczka
- Sól 1/2 łyżeczki
- Soda łyżeczka
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy Wszystkie składniki: płatki owsiane, szklankę ulubionych dodatków, sól, miód, sodę. Zalewamy to Wszystko jogurtem naturalnym i mieszamy do połączenia się składników.
Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką wyrównujemy masę chlebową mocno dociskając do blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok 50 minut.
Po 20 minutach od upieczenia wyciągamy z keksówki i studzimy na kracie. Smacznego! ( chleb najlepiej kroić po całkowym przestudzeniu)
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Chlebek bardzo pyszny ,polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńPyszny, ale nastepnego dnia chyba słonecznik w całym chlebie nabrał zielonego koloru. Wie ktoś może dlaczego?
OdpowiedzUsuńostatni pisała Pani o tym na forum. Soda się utlenia i chleb może zmienić kolor, mimo, że w smaku dobry. Akurat u mnie się to nie zdarzyło :)
UsuńChlebek jest wspanialy!!!! Nie dosc, ze bardzo smaczny, to jeszcze baaaardzo szybko sie go piecze, a jeszcze szybciej znika. Dziekuje :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinie :)
UsuńCzy ktoś miał taki przypadek że chlebek zrobił się gorzki po trzech dniach? Jak przechowywać ten chlebek. Ja zawijam w ściereczkę i przechowuję w szafce.
OdpowiedzUsuńmozna zamrozić
UsuńPyszny chlebek!!!
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńWitam, robiłam i w smaku chlebek pyszny, ale bardzo się kruszy. Czekałam aż całkowicie ostygnie, użyłam noża z zębami ale kruszył się tak, że nie było ani jednej normalnej kromeczki. Czym może być to spowodowane? czy macie na to jakiś sposób?
OdpowiedzUsuńU mnie po trzech dniach także zrobił się gorzki, tak jak w komentarzach powyżej - czym może być to spowodowane?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
Przechowuje w folii aluminiowej w lodówce.
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam, smakuje dobrze. Dziękuję za przepis..
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek, przepyszny! Dodałam jeszcze garść żurawiny ��
OdpowiedzUsuńChlebek pyszny . Proszę mi powiedzieć czy można go mrozić
OdpowiedzUsuńA można nie dodawać ziarenek?
OdpowiedzUsuńChlebek prezentuje się wspaniale. Muszę taki przygotować
OdpowiedzUsuńMożna nie dodawać ziarenek?
OdpowiedzUsuńMożna bez ziaren ja osobiście taki jem i dodaje rodzynki albo śliwki zależy na co mam ochotę. Nawet siemie lniane zmielone dodaje i jest pyszny.
UsuńChlebek pyszny zrobiłem z ziarnami słonecznika po dwóch dniach ziarenka zrobiły się niebieskie
OdpowiedzUsuńIle tak chlebek może postać żeby się nie zepsuł ?
OdpowiedzUsuńMyślę , że najlepiej trzymać w lodówce to dłużej będzie można przetrzymać.
UsuńSuper chlebek ,dziękuję
OdpowiedzUsuńmuszę taki upiec :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńChętnie sama taki chlebek przygotuję.
OdpowiedzUsuń