Pszenne bułki na mleku


Składniki:
  1. Mąka pszenna 550 g
  2. Drożdże świeże 20 g
  3. Masło 50 g
  4. Jajko + dodatkowe jajko do posmarowania bułek
  5. Mleko 300 ml
  6. Cukier łyżeczka
  7. Sól łyżeczka pełna
Dodatkowo do posypania bułek można użyć maku, słonecznika, pestek dyni itp.

Przygotowanie:


Mleko lekko podgrzać w rondelku. Masło rozpuścić w osobnym rondelku  .

W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz 100 ml letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. 

Do osobnej miski wsypać mąkę, pozostało część podgrzanego mleka, sól, jajko, rozpuszczone masło oraz rozczyn. 

Ciasto wyrabiać przez około 4-5 minut. Będzie ładnie odchodziło od rąk. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut. 

Po tym czasie wyjąć z miski i krótko wyrabiać. Ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować bułki. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut. 

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki rozmąconym jajkiem, dodatkowo można posypać makiem, sezamem itp. Naciąć każdą bułkę ostrym nożem. Piec przez 18-20 minut do zarumienienia. Ostudzić na kracie. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Zdjęcia czytelników:











Komentarze

  1. Wyszły pyszne:-)Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki rewelacja! Posypalam tartym serem żółtym. Mąż zachwycony xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zrobiłam bułeczki z tego przepisu, posypałam czarnuszką i wyszły bardzo dobre!!😁 Serdecznie dziękuję za łatwy i fajny przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam czy można użyć drożdzy instant?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież jest kowit, więc nie można.

      Usuń
  5. Jakiej mąki najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna ciasto zarobić dzień wcześniej i dać do lodówki? A rano dopiero upiec bułeczki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Tydzień temu pierwszy raz piekłam bułki. Ten przepis poleciła mi mama. Dodałam około łyżkę czarnuszki do mąki, żeby jej ziarenka były wszędzie.
    Wyszły przepyszne! Dziś robię z podwójnej porcji ☺️

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry i łatwy przepis to gwarancja udanych wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam je wczoraj, mało pracy a bułki są dobre, nie takie pompowane jak ze sklepu, wycące i miękkie. Nie wiem jak na drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz