Składniki:
(szklanka 250 ml)
(wielkość formy 22 cm)
- Jajka wielkość M 5 sztuk
- Mąka pszenna szklanka ok. 170 g
- Mąka ziemniaczana szklanka ok. 190 g
- Cukier 3/4 szklanki ok. 140 g
- Olej szklanka 250 ml
- Proszek do pieczenia łyżeczka z lekką górką
Opcjonalnie:
- Cukier waniliowy łyżeczka
- Olejek migdałowy naturalny 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Jajka w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem. Miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Na najwolniejszych obrotach miksera wolnym strumieniem wlać olej.
Do masy jajecznej przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodatkowo dodałam cukier waniliowy oraz olejek migdałowy. Zmiksować wszystko na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem oraz obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Moja babka piekła się 50 minut. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika wyjąć z blaszki. Po przestudzeniu posypać pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!
Przygotowanie Thermomaster 2:
1. Jajka w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem. ( 3,5 minuty/ obroty 5)
2. Wlać wolnym strumieniem olej ( obroty 1)
3. Przesiać mąki, proszek do pieczenia, opcjonalnie dodać cukier waniliowy, olejek migdałowy ( 2 minuty/ obroty 1)
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Jajka w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem. Miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Na najwolniejszych obrotach miksera wolnym strumieniem wlać olej.
Do masy jajecznej przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodatkowo dodałam cukier waniliowy oraz olejek migdałowy. Zmiksować wszystko na najwolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem oraz obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Moja babka piekła się 50 minut. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika wyjąć z blaszki. Po przestudzeniu posypać pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!
Przygotowanie Thermomaster 2:
1. Jajka w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem. ( 3,5 minuty/ obroty 5)
2. Wlać wolnym strumieniem olej ( obroty 1)
3. Przesiać mąki, proszek do pieczenia, opcjonalnie dodać cukier waniliowy, olejek migdałowy ( 2 minuty/ obroty 1)
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Od bardzo dawna przygotowuje obiady dla mojego męża i dla mojej całej rodziny.Przepisy na te obiady mam z strony internetowej https://conaobiad.com.pl .Tę stronę poleciłem koleżance.
OdpowiedzUsuńJakby komentarzy było więcej to na pewno było by bardzo dobrze. Tak to jest tylko jeden komentarz.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń