Składniki:
Rozczyn:
- Drożdże 30 g
- Mąka pszenna tortowa łyżka
- Cukier łyżka
- Mleko letnie 1/2 szklanki
Ciasto właściwe:
- Mąka pszenna tortowa 4 szklanki
- Cukier 1/3 szklanki
- Mleko letnie 1/2 szklanki
- Masło 100 g roztopione i przestudzone
- Jajka 2 + 1 do posmarowania przed pieczeniem
- sól szczypta
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki zalać mlekiem, dodać mąkę oraz cukier. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do osobnej Dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, cukier, masło, jajka oraz przygotowany wcześniej rozczyn.
Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasto. Ciasto ładnie odchodzi od rąk.
Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu chwilę wyrabiam na blacie posypanym mąką. Z ciasta formuje wałek a następnie dziele na równe kawałki. ( u mnie wyszło 16 bułeczek.)
Bułeczki można dowolnie nadziać w czasie formowania. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy na 15 minut.
W tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy lekko nożem
Bułeczki pieczemy ok 15-20 minut ( piekarnik funkcja góra dół), aż ładnie się zarumienią. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Oj musze spróbować
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
UsuńDla mojego syneczka
OdpowiedzUsuńdobrej dla całej rodziny :)
UsuńPięknie wypieczone mm :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić drożdże świeże suszonymi?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńChętnie wypróbuje. Bardzo dziękuje za podrzucenie przepisu
OdpowiedzUsuńhttps://www.cafesilesia.pl
polecam :)
UsuńIle gram dac suchych drożdży?
OdpowiedzUsuńPrzepyszne mniam mniam
OdpowiedzUsuńDzieciaki jak się odpadły
w godzinę połowy nie bylo
Właśnie zjedliśmy, wyszły pyszne! Dziękuje za przepis, na pewno będziemy powtarzać :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre. Zrobiłam nadziewane. Dodałam więcej cukru i myślę, że następnym razem dam 3/4 szkkanki, bo dla mnie mało słodkie.
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam 1 raz w życiu I wyszły rewelacyjne!! Bardzo dziękuję za przepis, skorzystam wielokrotnie I polecę znajomym 😍😍
OdpowiedzUsuńIle maki ? W gr.
OdpowiedzUsuńBułeczki z tego przepisu super a rogaliki z marmoladą jeszcze lepsze . Jeszcze nigdy nie upiekłam nic tak pysznego i rumianego ��
OdpowiedzUsuń