Chlebek ziołowy odrywany przepyszny! :) - Thermomaster 2


Składniki:
  Ciasto:
  1. Mąka pszenna tortowa 400 g
  2. Woda letnia 200 ml
  3. Drożdże świeże 25 g
  4. Cukier 1/2 łyżeczki
  5. Sól łyżeczka
  6. Olej rzepakowy 30 g ok. 5 łyżek
Masło ziołowe:
  1. Masło 70 g ( w temperaturze pokojowej)
  2. Bazylia i pietruszka świeża garść 
  3. Czosnek 1-2 ząbki
  4. Cebula mała
  5. Sól 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto, mąka, letnia woda, drożdże, cukier sól oraz olej wsypać do miski i wyrobić ciasto do połączenia się składników lub wyrobić ciasto za pomocą robota jeśli robot posiada funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto w robocie wyrabia się na średnich obrotach ok. 3 minut.

Ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować masło ziołowe.

Zioła, cebulę, czosnek rozdrobnić blenderem. Dodać masło oraz sól i ponownie zblendować.
Jeśli nie posiadamy blendera zioła i warzywa drobno posiekać a następnie dodać masło rozgniecione widelcem. Dodać sól i wymieszać,

 Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm posmarować masłem ziołowym po całości następnie pokroić na pasy o szerokości połowy wysokości keksówki ok 4-5 cm. Każdy pas zwinąć w harmonijkę. ( Jak to zrobić zobacz film poniżej).

Keksówkę o wymiarach 28x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Powkładać harmonijki z ciasta. Przykryć ściereczką na  minut do wyrośnięcia.  W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Piec ok 30 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i wyjąć z keksówki. Chleb smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno jest również bardzo dobry. Smacznego!

Przygotowanie w robocie Thermomaster:

Wszystkie składniki na ciasto dodać do dzbana robota. Wyrobić ciasto. 3 minuty/ obroty 2.
Ciasto wyjąć przykryć ściereczką.
Przygotować masło ziołowe. Zioła,czosnek, cebulę rozdrobnić 8 sekund/ obroty 5
Dodać miękkie masło oraz sól. Wymieszać 25 sekund/ obroty 6

Dalej postępować jak powyżej.


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze

Prześlij komentarz