Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna tortowa 400 g
- Woda letnia 200 ml
- Drożdże świeże 25 g
- Cukier 1/2 łyżeczki
- Sól łyżeczka
- Olej rzepakowy 30 g ok. 5 łyżek
Masło ziołowe:
- Masło 70 g ( w temperaturze pokojowej)
- Bazylia i pietruszka świeża garść
- Czosnek 1-2 ząbki
- Cebula mała
- Sól 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto, mąka, letnia woda, drożdże, cukier sól oraz olej wsypać do miski i wyrobić ciasto do połączenia się składników lub wyrobić ciasto za pomocą robota jeśli robot posiada funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto w robocie wyrabia się na średnich obrotach ok. 3 minut.
Ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować masło ziołowe.
Zioła, cebulę, czosnek rozdrobnić blenderem. Dodać masło oraz sól i ponownie zblendować.
Jeśli nie posiadamy blendera zioła i warzywa drobno posiekać a następnie dodać masło rozgniecione widelcem. Dodać sól i wymieszać,
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm posmarować masłem ziołowym po całości następnie pokroić na pasy o szerokości połowy wysokości keksówki ok 4-5 cm. Każdy pas zwinąć w harmonijkę. ( Jak to zrobić zobacz film poniżej).
Keksówkę o wymiarach 28x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Powkładać harmonijki z ciasta. Przykryć ściereczką na minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Piec ok 30 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i wyjąć z keksówki. Chleb smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno jest również bardzo dobry. Smacznego!
Przygotowanie w robocie Thermomaster:
Wszystkie składniki na ciasto dodać do dzbana robota. Wyrobić ciasto. 3 minuty/ obroty 2.
Ciasto wyjąć przykryć ściereczką.
Przygotować masło ziołowe. Zioła,czosnek, cebulę rozdrobnić 8 sekund/ obroty 5
Dodać miękkie masło oraz sól. Wymieszać 25 sekund/ obroty 6
Dalej postępować jak powyżej.
Wszystkie składniki na ciasto, mąka, letnia woda, drożdże, cukier sól oraz olej wsypać do miski i wyrobić ciasto do połączenia się składników lub wyrobić ciasto za pomocą robota jeśli robot posiada funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto w robocie wyrabia się na średnich obrotach ok. 3 minut.
Ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować masło ziołowe.
Zioła, cebulę, czosnek rozdrobnić blenderem. Dodać masło oraz sól i ponownie zblendować.
Jeśli nie posiadamy blendera zioła i warzywa drobno posiekać a następnie dodać masło rozgniecione widelcem. Dodać sól i wymieszać,
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm posmarować masłem ziołowym po całości następnie pokroić na pasy o szerokości połowy wysokości keksówki ok 4-5 cm. Każdy pas zwinąć w harmonijkę. ( Jak to zrobić zobacz film poniżej).
Keksówkę o wymiarach 28x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Powkładać harmonijki z ciasta. Przykryć ściereczką na minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Piec ok 30 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i wyjąć z keksówki. Chleb smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno jest również bardzo dobry. Smacznego!
Przygotowanie w robocie Thermomaster:
Wszystkie składniki na ciasto dodać do dzbana robota. Wyrobić ciasto. 3 minuty/ obroty 2.
Ciasto wyjąć przykryć ściereczką.
Przygotować masło ziołowe. Zioła,czosnek, cebulę rozdrobnić 8 sekund/ obroty 5
Dodać miękkie masło oraz sól. Wymieszać 25 sekund/ obroty 6
Dalej postępować jak powyżej.
O! Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentuje chetnie spróbuje
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
UsuńWygląda obłędnie! Nigdy nie miałam okazji spróbować takiego chlebka! :)
OdpowiedzUsuńpolecam jest rewelacyjny :)
Usuń