Kruche ciasto z owocami i pianką

Składniki:

Ciasto:

  1. Mąka pszenna 250 g
  2. Masło zimne 100 g
  3. Żółtka 3
  4. Śmietana 12 % 2 łyżki
  5. Cukier 2 łyżki
  6. Cukier waniliowy łyżeczka
  7. Proszek do pieczenia łyżeczka
Pianka:
  1. Białka 3
  2. Cukier puder 3/4 szklanki
  3. Budyń śmietankowy
Owoce:
  1. 500 g ulubionych owoców ( u mnie 300 g rabarbaru pokrojonego w kostkę i 200 g wymieszanych razem truskawek, malin i borówek. W przypadku rabarbaru należy go wcześniej zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na 30 minut)
Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masło, żółtka, cukry, śmietanę oraz proszek do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta włożyć do lodówki pozostała 1/3 część włożyć do zamrażalnika.

Białka ubić na sztywno dodawać partiami cukier puder cały czas miksując. Dodać budyń w proszku i wymieszać delikatnie łyżką.

Blaszkę o wymiarze 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować lub rozgnieść w dłoniach i wyłożyć dno blaszki. Na ciasto wykładamy owoce a następnie pianę z białek. Na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. 

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni piec przez ok. 50 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










    Komentarze

    Prześlij komentarz