Składniki:
(Blaszka 25x35 cm)
- Herbatniki pojedyncze opakowanie ok 40 sztuk
- Masa kajmakowa puszka 510 g
- Ryż preparowany 90 g
- Mascarpone 500 g
- Śmietanka 30 % 400 ml
- Orzeszki ziemne prażone 100 g
- Cukier puder 2 pełne łyżki
- Batonik Lion
- Żelatyna łyżka
- Woda 3 łyżki
Przygotowanie:
Ryż wymieszać w misce z masą kajmakową oraz połową orzeszków ziemnych. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć pierwszą warstwę herbatników a następnie przygotowaną masą z ryżem preparowanym. Całość rozsmarowujemy po całej blaszce, mocno dociskając łyżka.
Układamy kolejną warstwę herbatników dociskając do masy z ryżu preparowanego.
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać w rondelku tylko do rozpuszczenia. Żelatyna nie może się zagotować bo straci swoje właściwości.
Do osobnej miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy. Na koniec cały czas miksując wlewamy przestudzoną ale cały czas płyną żelatynę.
Gotową masę przekładamy na herbatniki i rozsmarowujemy.
Na koniec ciasto posypujemy pozostałą częścią orzeszków oraz pokrojonym drobno batonikiem Lion.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Ryż wymieszać w misce z masą kajmakową oraz połową orzeszków ziemnych. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć pierwszą warstwę herbatników a następnie przygotowaną masą z ryżem preparowanym. Całość rozsmarowujemy po całej blaszce, mocno dociskając łyżka.
Układamy kolejną warstwę herbatników dociskając do masy z ryżu preparowanego.
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać w rondelku tylko do rozpuszczenia. Żelatyna nie może się zagotować bo straci swoje właściwości.
Do osobnej miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy. Na koniec cały czas miksując wlewamy przestudzoną ale cały czas płyną żelatynę.
Gotową masę przekładamy na herbatniki i rozsmarowujemy.
Na koniec ciasto posypujemy pozostałą częścią orzeszków oraz pokrojonym drobno batonikiem Lion.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Proszę Panstwa! Jak to nie wygląda maksymalnie apetycznie to już nie wiem co tak wygląda :D
OdpowiedzUsuńdziękuje :) Pozdrawiam
UsuńMiliard kalorii ale na pewno pyszność! :D
OdpowiedzUsuńhaha fakt warte grzechu ;)
UsuńMoje smaki. Zapisuję i na pewno wkrótce zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Pozdrawiam
UsuńCzy to ciacho nie rozpada sie podczas krojenia?
OdpowiedzUsuńjak widać kosteczki równe :)
Usuń