Ciasto Lion bez pieczenia


Składniki: 

(Blaszka 25x35 cm)

  1. Herbatniki pojedyncze opakowanie ok 40 sztuk
  2. Masa kajmakowa puszka 510 g
  3. Ryż preparowany 90 g
  4. Mascarpone 500 g
  5. Śmietanka 30 % 400 ml
  6. Orzeszki ziemne prażone 100 g
  7. Cukier puder 2 pełne łyżki
  8. Batonik Lion
  9. Żelatyna łyżka
  10. Woda 3 łyżki
Przygotowanie:

Ryż wymieszać w misce z masą kajmakową oraz połową orzeszków ziemnych. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ułożyć pierwszą warstwę herbatników a następnie przygotowaną masą z ryżem preparowanym. Całość rozsmarowujemy po całej blaszce, mocno dociskając łyżka.

Układamy kolejną warstwę herbatników dociskając do masy z ryżu preparowanego.

Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać w rondelku tylko do rozpuszczenia. Żelatyna nie może się zagotować bo straci swoje właściwości.

Do osobnej miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy. Na koniec cały czas miksując wlewamy przestudzoną ale cały czas płyną żelatynę.

Gotową masę przekładamy na herbatniki i rozsmarowujemy.

Na koniec ciasto posypujemy pozostałą częścią orzeszków oraz pokrojonym drobno batonikiem Lion.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Czytelnicy gotują: 



Komentarze

Prześlij komentarz