Składniki:
- Maślanka szklanka
- Cukier 3/4 szklanki
- Cukier waniliowy łyżeczka
- Olej 1/2 szklanki
- Jajka 2 duże
- Mąka tortowa 2 i 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Dowolne owoce 300 g ( u mnie maliny, truskawki, borówka)
Przygotowanie:
Jajka oraz maślanka powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wlewamy maślankę, olej dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mąkę najlepiej dodawać partiami wtedy łatwiej będzie wymieszać masę na ciasto.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Gotową masę przelać na blaszkę ( u mnie wielkość 30x20) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce. Piec ok 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Uwielbiam takie ciasta, są szybkie i pyszne :-)
OdpowiedzUsuńnajlepsze :) Pozdrawiam
Usuńpycha!
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuńwygląda obłednie!
OdpowiedzUsuńMoja babcia często go robi :)
OdpowiedzUsuńod babci najlepsze :)
UsuńMoże być z rabarbarem ?;)
OdpowiedzUsuńpewnie :)
UsuńPyszne domowe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńSuper pyszne ciasto, robiłam z podwójnej porcji bo na większą blache, mega wyrosło, polecam😊
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetny przepis. Robię go bardzo często, szybkie i pyszne
OdpowiedzUsuńCzy zamiast oleju , można dać masło? 🤔 Dzięki 🌞🌻🍀
OdpowiedzUsuń