Składniki:
Szklanka 250 ml
Blaszka 25x35 cm
- Herbatniki kakaowe 250 g
- Mleko 1 l
- Kasza manna szklanka
- Masło 200 g
- Cukier 3/4 szklanki
- Cukier waniliowy łyżka
- truskawki 500 g
- Galaretka truskawkowa 2
Przygotowanie:
W Garnku zagotować 750 ml mleka z cukrami oraz masłem. W pozostałych 250 ml mleka wymieszać kasze mannę i wlać do gotującego się mleka. Gotować przez ok. 2-3 minuty cały czas mieszając na wolnym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, Na dnie układamy warstwę herbatników. Wykładamy połowę ciepłej przygotowanej masy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników oraz pozostałą część masy i wyrównujemy łyżką. Ostawiamy na ok. 15 minut
W 750 ml wrzątku rozpuścić galaretki i odstawić do przestudzenia.
Na ciasto układamy połówki truskawek ( można lekko poodciskać do masy). Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
dziękuje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękny, aż chce sie zjeść go już i teraz
OdpowiedzUsuńPolecam :) Dziękuje i pozdrawiam :)
UsuńBardzo mi się podoba to ciasto :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńCzy można dodać maliny zamiast truskawek?
OdpowiedzUsuń