Bigos z cukinii


Składniki:

  1. Cukinia 3 średniej wielkości 1 kg
  2. Pieczarki 250 g
  3. Kiełbasa 250 g
  4. Marchewka średnia 150 g
  5. Pomidory krojone z Puszki
  6. Koncentrat pomidorowy łyżka ( opcjonalnie)
  7. Cebula
  8. czosnek
  9. Liść laurowy
  10. Ziele angielskie 2
  11. Papryka słodka łyżeczka
  12. Papryka wędzona 1/2 łyżeczki
  13. sól
  14. Pieprz
  15. Olej
Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w pasterki i podsmażyć na rumiano, kolejno dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i poczekać, aż cebula zmięknie.

Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę startą na tarce jarzynowej. Przyprawić papryką słodką oraz wędzoną. Smażyć całość przez 5 minut.

Dodać cukinię pokrojoną w kostkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość wymieszać i dusić przez godzinę.

Po godzinie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko przez 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem . Na koniec posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem lub z kaszą. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:












Komentarze

Prześlij komentarz