Kotlety z kalafiora


Składniki:
  1. Kalafior ok. 1 kg
  2. Czosnek ząbek
  3. Mąka ziemniaczana kopiasta łyżka ( można zastąpić bułką tartą)
  4. Jajka 2
  5. Koperek łyżka
  6. Natka pietruszki łyżka
  7. Sól
  8. Pieprz
Przygotowanie:

Kalafior podzielić na większe różyczki gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzić dokładnie z wody.

Kalafior przełożyć do miski i rozgnieść dokładnie do tłuczkiem do ziemniaków lub zblendować.

Dodać jajka. mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać posiekany koperek oraz pietruszkę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszać. (Jeśli masa będzie zbyt rzadka i nie da się uformować kotlecika podsypać odrobinę mąki.)

Z gotowej masy uformować średniej wielkości kotleciki a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











3 komentarze:

  1. Kotleciki wyglądają lepiej niż niejeden schabowy :D Ostatnio coraz mniej jem mięsa i kombinuje z warzywnymi kotletami, to jest pomysł na niedzielny obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kalafiora jeszcze nie jadłam, ale na pewno polubię. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń