Składniki:
Spód:
- Biszkopty okrągłe małe opakowanie ok 20 sztuk
Pianka truskawkowa:
- Śmietana 30 % 600 ml
- Truskawki 500 g ( świeże lub mrożone)
- Galaretka truskawkowa 2
Mus truskawkowy:
- Truskawki 500 g (świeże lub mrożone)
- Galaretka truskawkowa 2
Przygotowanie:
Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć folią spożywczą ( folię wyłożyć jeśli będziecie używać tak jak ja blaszki metalowej) dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia aby łatwiej było ciasto wyjąć.
Na nie ułożyć biszkopty.
Pianka truskawkowa:
Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku i odstawić do przestudzenia a następnie wymieszać z galaretką,
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlać powoli galaretkę z truskawkami i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.( galaretka nie może być ciepła bo inaczej śmietana nam się zważy).
Na biszkopty wylać powoli niewielką części pianki tak aby przykryła biszkopty i włożyć do lodówki na ok. 10 minut a następnie wylać pozostałą cześć pianki. Dzięki temu biszkopty nie podniosą nam się do góry. Włożyć do lodówki na godzinę aby pianka stężała.
Mus truskawkowy
Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i przestudzić a następnie wymieszać z truskawkami. Gotowy mus wylać na stężałą piankę truskawkową. Odstawić do ponownego stężenia na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Moja babcia bardzo często ją robi.
OdpowiedzUsuńsuper :) Pozdrawiam
UsuńCiasto naprawdę jest cudowne z wyglądu a napewno jeszcze lepiej smakuje ,zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńdziękuje :) Pozdrawiam
UsuńDeser w sam raz na lato. Lekki i z pewnością pyszny :)
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba :) Polecam :)
Usuń