Ciasto na kefirze z borówkami i kruszonką

 Składniki:

(szklanka 250 ml)
  1. Mąka pszenna tortowa i 2 i 1/2 szklanki
  2. Cukier 3/4 szklanki
  3. Olej 1/2 szklanki
  4. Jajka 2
  5. Kefir szklanka
  6. Proszek do pieczenia 2 łyżeczki 
  7. Borówki 300 g
Kruszonka:
  1. Masło 25 g
  2. Cukier puder 25 g
  3. Mąka 50 g
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wlewamy kefir, dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy.

Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy olej i  mieszamy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Gotową masę przelać na blaszkę ( u mnie wielkość 30x20) wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzch ułożyć borówki i kruszonkę. Pieczemy do suchego patyczka przez ok 45 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:




9 komentarzy:

  1. Pysznie! Uwielbiam takie wilgotne ciasta na bazie kefiru!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na kefirze jeszcze nie piekłam, będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedl mi zakalec :( czy to mogło być dlatego, że dodałam mąkę i olej w tym samym momencie do mokrych składników? Czy może dlatego, że włożyłam borówki w środek ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi niestety też wyszedł częściowy zakalec. I piekłam 55 min.

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie wyszło super, a robię z 4 raz: wilgotne,puszyste, rewelacja,
    borówki, śliwki, drylowane wiśnie, Pieczenie góra-dół w 180 stopni

    OdpowiedzUsuń