Składniki:
(szklanka 250 ml)
(szklanka 250 ml)
- Mąka pszenna tortowa i 2 i 1/2 szklanki
- Cukier 3/4 szklanki
- Olej 1/2 szklanki
- Jajka 2
- Kefir szklanka
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Borówki 300 g
Kruszonka:
- Masło 25 g
- Cukier puder 25 g
- Mąka 50 g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wlewamy kefir, dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy.
Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy olej i mieszamy.
Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy olej i mieszamy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Gotową masę przelać na blaszkę ( u mnie wielkość 30x20) wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch ułożyć borówki i kruszonkę. Pieczemy do suchego patyczka przez ok 45 minut. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Na wierzch ułożyć borówki i kruszonkę. Pieczemy do suchego patyczka przez ok 45 minut. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Pysznie! Uwielbiam takie wilgotne ciasta na bazie kefiru!
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńNa kefirze jeszcze nie piekłam, będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńno wygląda bardzo dobrze
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńWyszedl mi zakalec :( czy to mogło być dlatego, że dodałam mąkę i olej w tym samym momencie do mokrych składników? Czy może dlatego, że włożyłam borówki w środek ciasta?
OdpowiedzUsuńMi niestety też wyszedł częściowy zakalec. I piekłam 55 min.
OdpowiedzUsuńU mnie wyszło super, a robię z 4 raz: wilgotne,puszyste, rewelacja,
OdpowiedzUsuńborówki, śliwki, drylowane wiśnie, Pieczenie góra-dół w 180 stopni