Składniki:
(szklanka 250 ml, Tortownica 24 cm)
(szklanka 250 ml, Tortownica 24 cm)
- Mąka pszenna 3 i 1/2 szklanki
- Jajka 2
- Jogurt naturalny 400 ml
- Olej 1/2 szklanki
- Cukier szklanka
- Proszek do pieczenia pełna łyżeczka
- Soda oczyszona 1/2 łyżeczki
- Śliwki 300 g
Kruszonka:
- Mąka pszenna 50 g
- Masło 25 g
- Cukier puder 25 g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. W osobnej misce mieszamy cukier z jajkami, jogurtem oraz olejem.
Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i krótko wymieszać łyżką. Tylko do połączenia się składników.
Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam masę na ciasto. Następnie ułożyłam śliwki przekrojone na pół i wypestkowane. Na koniec posypałam kruszonką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 i pieczemy do tzw. suchego patyczka ok 45 minut. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Komentarze
Prześlij komentarz