Składniki:
Rozczyn:
- Drożdże świeże 50 g
- Cukier łyżka
- Mąka łyżka
- Mleko letnie 1/2 szklanki
Ciasto:
- Mąka pszenna typ 650 600 g
- Mleko letnie 1/2 szklanki
- Masło roztopione i przestudzone 100 g
- Jajka 3
- Cukier 1/2 szklanki
- Sól szczypta
Kruszonka:
- Mąka pszenna 100 g
- Cukier puder 50 g
- Masło 50 g
Dodatkowo można dodać dowolne owoce u mnie borówki 250 g
Przygotowanie:
Rozczyn: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier,mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać a następnie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Kruszonka: Wszystkie składniki przełożyć do miski a następnie rozcierać w dłoniach do momentu powstania kruszonki.
Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, mleko, masło jajka, cukier, sól oraz masło. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto przez minimum 10 minut. Ciasto powinno być mięciutkie, odchodzić od miski i dłoni. W razie konieczności podsypać mąką.
Wyrobione ciasto odłożyć do miski przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. ( ok. 45 minut). Po tym czasie ciasto przełożyć na blaszkę 25x35 wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce (jeśli dodajecie) oraz kruszonkę.
Ponownie odstawić pod przykryciem na 15 minut. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni piec ok 40 minut. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
świetny przepis, muszę go wykorzystać
OdpowiedzUsuńkoniecznie :) Polecam
UsuńBardzo ładnie wyrosło :) wygląda smakowicie i lekko :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńCzy można użyć innego typu mąki niż 650?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna puszysta drożdżówka ****
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny
OdpowiedzUsuń