Domowe wafle kakaowe z masą z mleka w proszku


Składniki:

  1. Opakowanie wafli prostokątnych u mnie 5 sztuk
  2. Masło 200 g
  3. Cukier 3/4 szklanki
  4. mleko 1/2 szklanki
  5. Mleko w proszku 2 szklanki
  6. Kakao 2 pełne łyżki
Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy cukier, kakao, dodajemy masło oraz mleko. Całość podgrzewamy tak aby wszystkie składniki się rozpuściły. Masa nie musi się zagotować. Odstawiamy na około 10 minut.

Wsypujemy do garnka partiami mleko w proszku i energicznie mieszamy.

Gotową masę przekładam po równo na 4 wafle. Rozsmarowuje i układam piętrowo. Na koniec przyciskam waflem bez masy.

Całość zawijam w folię spożywczą dociskam deską do krojenia oraz dodatkowo ciężkim przedmiotem np. książką, Odstawiamy na minimum godzinę tak aby wafle ładnie się skleiły. Na koniec kroimy na mniejsze kawałki, Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku







 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:

Komentarze

  1. Robię podobne, tylko zamiast mleka używam wody. Są pyszne. Następnym razem spróbuję z mlekiem. W opisie przygotowania jest błąd, wpisane dwa razy masło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie zauważyłam ile kakao trzeba wsypać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglądają, spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dawno nie robiłam, więc chętnie spróbuję takiego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię te wafle! Jak myślisz, jakie mleko będzie do nich najbardziej odpowiednie? Czy takie https://najlepszewkuchni.pl/produkty się sprawdzi?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast masła można użyć margaryny Kasia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz