Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance


Składniki:
(szklanka 250 ml, wielkość naczynia do pieczenia 5 l)

  1. Mąka pszenna 500 g ( użyłam typ 650)
  2. Mąka żytnia 300 g ( użyłam typ 720)
  3. Maślanka 2 szklanki ( 500 ml)
  4. Woda letnia 70 ml
  5. Drożdże świeże 30 g
  6. Miód łyżeczka
  7. Sól dwie łyżeczki
Maślankę, drożdże oraz miód podgrzać lekko w rondelku do rozpuszczenia miodu. ( maksymalnie do temperatury 35 stopni). Do dużej miski wsypać mąki, wodę, sól oraz składniki podgrzane z rondelka.

Ciasto wyrobić do połączenia się składników. odłożyć ponownie do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie posypanym mąką do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Uformować bochenek, odłożyć na blat, przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut.

W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika.

Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut a następnie 15-20 minut bez przykrycia. 

Po upieczeniu studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Czytelnicy gotują :






Komentarze

  1. Zdjęcia takie śliczne, chleb taki pyszny i smakowity, ze aż poczułam zapach pieczywa w powietrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skórka wygląda bardzo chrupiąco, niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast maslanki moge dodac smietany prosto od krowy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam chleb dokładnie z połowy porcji. Nie wyszedł :( Czy jest jakiś błąd w przepisie? Ciasto nie wyrosło po odstawieniu na godzinę, trochę za bardzo podgrzałam mokre składniki ale dodałam do mąki przestudzone. Wodę dodałam letnią (tak jak w przepisie). Upiekłam, wygląda ładnie ale w środku - glina. Co poszło nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli drożdże zbyt mocno Pani podgrzała to dlatego nie wyszło :)

      Usuń
  5. Czy zamiast maślanki może być jogurt i czy mogę upiec w formie rzymskiej( jeśli tak czy trzeba ją smarować tłuszczem ). Widzę ,że nie smaruje Pani niczym naczynia żaroodpornego -czy chleb się nie przyklei?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jogurt może być za rzadki :) nie trzeba smarować wyjdzie bez problemu :)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Zrobiłem już 8 chlebów z tego przepisu, ale za żadnym razem po pierwszym wyrabianiu ciasto nie wyszło takie jak na filmie. Lepi sie do rąk. Nie jest takie żeby odchodziło od rąk. Co robie źle?
    Stosuje sie do przepisu 200% jeśli chodzi o proporcje.
    Mam mąkę żytnią 480 a nie 720 czy to jest powód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrasta dobrze i po upieczeniu jest świetny.

      Usuń
    2. Rodzaj mąki bardzo wpływa na konsystencję. Nawet taka sama mąka, ale jedna z marketu, a druga świeża z młyna inaczej się zachowuje. Ja proponuję jeszcze zmniejszyć ilość drożdży.

      Usuń
    3. Im wyższy typ mąki tym więcej wody jest potrzebne. Skoro jest 480 zamiast 720 to warto też zmniejszyć ilość wody

      Usuń
  8. Chlebek pyszny najlepszy jaki do tej pory piekłam 😘

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz