Składniki:
(szklanka 250 ml, wielkość naczynia do pieczenia 5 l)
- Mąka pszenna 500 g ( użyłam typ 650)
- Mąka żytnia 300 g ( użyłam typ 720)
- Maślanka 2 szklanki ( 500 ml)
- Woda letnia 70 ml
- Drożdże świeże 30 g
- Miód łyżeczka
- Sól dwie łyżeczki
Maślankę, drożdże oraz miód podgrzać lekko w rondelku do rozpuszczenia miodu. ( maksymalnie do temperatury 35 stopni). Do dużej miski wsypać mąki, wodę, sól oraz składniki podgrzane z rondelka.
Ciasto wyrobić do połączenia się składników. odłożyć ponownie do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie posypanym mąką do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Uformować bochenek, odłożyć na blat, przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut.
W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika.
Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut a następnie 15-20 minut bez przykrycia.
Po upieczeniu studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
pyszności!
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńZdjęcia takie śliczne, chleb taki pyszny i smakowity, ze aż poczułam zapach pieczywa w powietrzu :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :) Pozdrawiam :)
UsuńSkórka wygląda bardzo chrupiąco, niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńWspaniały,aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje :) Pozdrawiam :)
UsuńCzy zamiast maslanki moge dodac smietany prosto od krowy?
OdpowiedzUsuńtego nie wiem :)
UsuńUpiekłam chleb dokładnie z połowy porcji. Nie wyszedł :( Czy jest jakiś błąd w przepisie? Ciasto nie wyrosło po odstawieniu na godzinę, trochę za bardzo podgrzałam mokre składniki ale dodałam do mąki przestudzone. Wodę dodałam letnią (tak jak w przepisie). Upiekłam, wygląda ładnie ale w środku - glina. Co poszło nie tak?
OdpowiedzUsuńjeśli drożdże zbyt mocno Pani podgrzała to dlatego nie wyszło :)
UsuńCzy zamiast maślanki może być jogurt i czy mogę upiec w formie rzymskiej( jeśli tak czy trzeba ją smarować tłuszczem ). Widzę ,że nie smaruje Pani niczym naczynia żaroodpornego -czy chleb się nie przyklei?
OdpowiedzUsuńjogurt może być za rzadki :) nie trzeba smarować wyjdzie bez problemu :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam. Zrobiłem już 8 chlebów z tego przepisu, ale za żadnym razem po pierwszym wyrabianiu ciasto nie wyszło takie jak na filmie. Lepi sie do rąk. Nie jest takie żeby odchodziło od rąk. Co robie źle?
OdpowiedzUsuńStosuje sie do przepisu 200% jeśli chodzi o proporcje.
Mam mąkę żytnią 480 a nie 720 czy to jest powód?
Wyrasta dobrze i po upieczeniu jest świetny.
UsuńRodzaj mąki bardzo wpływa na konsystencję. Nawet taka sama mąka, ale jedna z marketu, a druga świeża z młyna inaczej się zachowuje. Ja proponuję jeszcze zmniejszyć ilość drożdży.
UsuńIm wyższy typ mąki tym więcej wody jest potrzebne. Skoro jest 480 zamiast 720 to warto też zmniejszyć ilość wody
UsuńChlebek pyszny najlepszy jaki do tej pory piekłam 😘
OdpowiedzUsuń