Składniki:
( z podanej porcji wyszło 32 rogaliki)
(szklanka o pojemności 250 ml)
- Masło kostka 200 g
- Śmietana szklanka 12%
- Mąka pszenna 3 szklanki
Dodatkowo: lukier lub cukier puder do posypania
Nadzienie: powidła, czekolada
Przygotowanie:
Z masła, śmietany oraz mąki zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszą część nałożyć łyżeczkę czekolady i zwinąć.
Rogaliki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok 25 minut, aż ładnie się zarumienią.
Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Z masła, śmietany oraz mąki zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszą część nałożyć łyżeczkę czekolady i zwinąć.
Rogaliki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok 25 minut, aż ładnie się zarumienią.
Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Jak malowane :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam słodkości tego typu !
OdpowiedzUsuńja również ;)
UsuńCiężko uwierzyć, ze takie pyszności to tylko 3 składniki :)
OdpowiedzUsuńa jednak :)
UsuńMmm pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńChciałabym zapytać, jaka jest pojemność szklanki? Z góry wielkiej dzięki:)
OdpowiedzUsuń