Składniki:
(tortownica 24 cm, szklanka 250 ml)
- Jogurt naturalny gęsty 800 ml
- Jajka 5
- Cukier 3/4 szklanki
- Olej 1/2 szklanki
- Budyń waniliowy 2
- Biszkopty okrągłe ok 16 szt.
Przygotowanie:
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt oraz budynie. Krótko zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno i dodać do masy z żółtkami. Całość wymieszać łyżką delikatnie do połączenia się składników.
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia a boki wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Przelewamy przygotowaną masę jogurtową. ( Masa jest dość rzadka więc blaszka musi być szczelna)
Sernik pieczemy przez godzinę w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, następnie wyłączamy i pozostawiamy sernik z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. ( wcześniej nie wyjmujemy z blachy). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
pyszny!!! tez kiedys podobny robiłam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy można robić w kwadratowej blaszce?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
Usuńczy może być ten sernik bez biszkoptów?
OdpowiedzUsuńBiszkopty w serniku uzywa się żeby sernik od spodu sie nie spalił. Mozna wykorzystac inne rzeczy, naprzykład herbatniki, najlepiej pokruszone i ugniecione na płasko. Albo zrobic ciasto kruche ale to juz dodatkowa robota
OdpowiedzUsuńile budyń ma gram?
OdpowiedzUsuń