Bulion to doskonała baza do zup, sosów oraz innych dań. Warto go zawsze przygotować wcześniej co przyśpieszy przygotowanie każdego dania :)
Składniki:
- Por biała część połowa
- Por zielona część połowa
- Marchew 4
- Cebula
- Seler ćwiartka
- Pietruszka korzeń
- Pietruszka natka pęczek mały
- Czosnek 2 ząbki
- Ziele angielskie 3
- Liść laurowy 3
- Pieprz ziarnisty 2 kulki
- Sól łyżka
- Woda 2 l
Cebulę obrać opalić na kuchence gazowej lub w piekarniku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać.
W garnku ułożyć wszystkie warzywa oraz przyprawy. Wlać 2 litry wody. Zagotować i gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 2 godzin do miękkości warzyw.
Gotowy bulion odcedzić i gotowe. :) Bulion można wykorzystać od razu, zamrozić lub przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodniu w wyparzonych słoikach.
W garnku ułożyć wszystkie warzywa oraz przyprawy. Wlać 2 litry wody. Zagotować i gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 2 godzin do miękkości warzyw.
Gotowy bulion odcedzić i gotowe. :) Bulion można wykorzystać od razu, zamrozić lub przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodniu w wyparzonych słoikach.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Ja mówiąc szczerze nie przepadam za zupami czy kremami nawet nie lubię rosołu. Ostatnio znalazłam fajne przepisy na
OdpowiedzUsuńkoniecznie zobaczcie. Polecam.