Bulion warzywny


Bulion to doskonała baza do zup, sosów oraz innych dań. Warto go zawsze przygotować wcześniej co przyśpieszy przygotowanie każdego dania :)

Składniki:

  1. Por biała część połowa
  2. Por zielona część połowa
  3. Marchew 4
  4. Cebula
  5. Seler ćwiartka
  6. Pietruszka korzeń
  7. Pietruszka natka pęczek mały
  8. Czosnek 2 ząbki
  9. Ziele angielskie 3
  10. Liść laurowy 3
  11. Pieprz ziarnisty 2 kulki
  12. Sól łyżka
  13. Woda 2 l
Cebulę obrać opalić na kuchence gazowej lub w piekarniku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać.

W garnku ułożyć wszystkie warzywa oraz przyprawy. Wlać 2 litry wody. Zagotować i gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 2 godzin do miękkości warzyw.

Gotowy bulion odcedzić i gotowe. :) Bulion można wykorzystać od razu, zamrozić lub przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodniu w wyparzonych słoikach.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









1 komentarz:

  1. Ja mówiąc szczerze nie przepadam za zupami czy kremami nawet nie lubię rosołu. Ostatnio znalazłam fajne przepisy na
    koniecznie zobaczcie. Polecam.

    OdpowiedzUsuń