Bulion to doskonała baza do zup, sosów oraz innych dań. Warto go zawsze przygotować wcześniej co przyśpieszy przygotowanie każdego dania :)
Składniki:
- Por biała część połowa
 - Por zielona część połowa
 - Marchew 4
 - Cebula
 - Seler ćwiartka
 - Pietruszka korzeń
 - Pietruszka natka pęczek mały
 - Czosnek 2 ząbki
 - Ziele angielskie 3
 - Liść laurowy 3
 - Pieprz ziarnisty 2 kulki
 - Sól łyżka
 - Woda 2 l
 
Cebulę obrać opalić na kuchence gazowej lub w piekarniku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać.
W garnku ułożyć wszystkie warzywa oraz przyprawy. Wlać 2 litry wody. Zagotować i gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 2 godzin do miękkości warzyw.
Gotowy bulion odcedzić i gotowe. :) Bulion można wykorzystać od razu, zamrozić lub przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodniu w wyparzonych słoikach.
W garnku ułożyć wszystkie warzywa oraz przyprawy. Wlać 2 litry wody. Zagotować i gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 2 godzin do miękkości warzyw.
Gotowy bulion odcedzić i gotowe. :) Bulion można wykorzystać od razu, zamrozić lub przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodniu w wyparzonych słoikach.
Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

Ja mówiąc szczerze nie przepadam za zupami czy kremami nawet nie lubię rosołu. Ostatnio znalazłam fajne przepisy na
OdpowiedzUsuńkoniecznie zobaczcie. Polecam.