Ciasto góra lodowa bez pieczenia


Składniki:
(szklanka 250 ml, blaszka 25x25 cm)

Masa budyniowa:

  1. Mleko 750 ml
  2. Budyń śmietankowy 2
  3. żółtka 2
  4. Mąka pszenna łyżka
  5. Cukier 1/2 szklanki
  6. Masło 200 g
Masa z mleka w proszku:
  1. Masło 200 g
  2. Woda 1/2 szklanki
  3. Cukier 1/2 szklanki
  4. Mleko w proszku 2 szklanki + 1 łyżka
  5. Kakao 1 łyżka
Dodatkowo:
  1. Biszkopty 180 g
  2. Herbatniki kakaowe 250 g
Przygotowanie:

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W kubku wymieszać szklankę mleka z budyniami i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje wlewać powoli rozrobiony budyń. Wlewamy cały czas mieszając na wolnym ogniu aż budyń nam zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. ( Budyń w garnku przykryłam folią spożywczą aby nie powstał kożuch.
Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem a następnie dodawać po łyżce wystudzanego budyniu cały czas miksując.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz warstwą herbatników. Wyłożyć połowę masy budyniowej i równomiernie rozsmarować. Powtórzyć czynność. Wyłożyć herbatniki oraz pozostałą masę budyniową.

Na masę budyniową ułożyć biszkopty przekrojone na połówki. Układamy przecięciem do dołu.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

W tym czasie dopiero przygotowujemy masę z mleka w proszku gdyż szybko gęstnieje. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem oraz wodą ( Nie czekamy, aż się zagotuje). Gdy składniki nam się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Wsypujemy partiami mleko w proszku i energicznie mieszamy tak aby nie zostały nam grudki. Połowę masy odlewam do drugiego garnka. Do jednej części dodaje łyżkę kakao a do drugiej łyżkę mleka w proszku. Ponownie mieszam do połączenia się składników. Polewam po cieście na przemian raz białą a raz kakaową masą. Wkładam do lodówki do schłodzenia. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Czytelnicy gotują:





Komentarze

  1. super wygłada bardzo apetycznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Efektowne ciacho :) Chętnie spróbuje piec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się pyszne ciacho i to bez pieczenia :) Super, bo niestety nie mam piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mimo, że mam piekarnik uwielbiam ciasta bez pieczenia ;)

      Usuń
  4. Rewelacja!!! Przepyszne ciacho, przepis prosty i swietny filmik! Przepis laduje w ulubionych. Daga

    OdpowiedzUsuń
  5. a co z tą łyżką mąki pszennej? przez to, że nie ma jej w instrukcji zapomniałam ja dodać i cały krem do wywalenia. Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurde też zapomniałam dodać łyżki mąki ;( mam nadzieję, że krem wyjdzie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz