Składniki:
(szklanka 250 ml, blaszka 25x25 cm)
Masa budyniowa:
- Mleko 750 ml
- Budyń śmietankowy 2
- żółtka 2
- Mąka pszenna łyżka
- Cukier 1/2 szklanki
- Masło 200 g
Masa z mleka w proszku:
- Masło 200 g
- Woda 1/2 szklanki
- Cukier 1/2 szklanki
- Mleko w proszku 2 szklanki + 1 łyżka
- Kakao 1 łyżka
Dodatkowo:
- Biszkopty 180 g
- Herbatniki kakaowe 250 g
Przygotowanie:
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W kubku wymieszać szklankę mleka z budyniami i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje wlewać powoli rozrobiony budyń. Wlewamy cały czas mieszając na wolnym ogniu aż budyń nam zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. ( Budyń w garnku przykryłam folią spożywczą aby nie powstał kożuch.
Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem a następnie dodawać po łyżce wystudzanego budyniu cały czas miksując.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz warstwą herbatników. Wyłożyć połowę masy budyniowej i równomiernie rozsmarować. Powtórzyć czynność. Wyłożyć herbatniki oraz pozostałą masę budyniową.
Na masę budyniową ułożyć biszkopty przekrojone na połówki. Układamy przecięciem do dołu.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie dopiero przygotowujemy masę z mleka w proszku gdyż szybko gęstnieje. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem oraz wodą ( Nie czekamy, aż się zagotuje). Gdy składniki nam się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Wsypujemy partiami mleko w proszku i energicznie mieszamy tak aby nie zostały nam grudki. Połowę masy odlewam do drugiego garnka. Do jednej części dodaje łyżkę kakao a do drugiej łyżkę mleka w proszku. Ponownie mieszam do połączenia się składników. Polewam po cieście na przemian raz białą a raz kakaową masą. Wkładam do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Czytelnicy gotują:
super wygłada bardzo apetycznie !!!
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńOj koniecznie musze spróbowac
OdpowiedzUsuńEfektowne ciacho :) Chętnie spróbuje piec :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pyszne ciacho i to bez pieczenia :) Super, bo niestety nie mam piekarnika.
OdpowiedzUsuńmimo, że mam piekarnik uwielbiam ciasta bez pieczenia ;)
UsuńRewelacja!!! Przepyszne ciacho, przepis prosty i swietny filmik! Przepis laduje w ulubionych. Daga
OdpowiedzUsuńa co z tą łyżką mąki pszennej? przez to, że nie ma jej w instrukcji zapomniałam ja dodać i cały krem do wywalenia. Dziękuje
OdpowiedzUsuńO kurde też zapomniałam dodać łyżki mąki ;( mam nadzieję, że krem wyjdzie
OdpowiedzUsuń