Orzeszki z kremem kokosowym


Składniki:
( szklanka 250 ml)
( z podanej porcji wychodzi ok. 80 sztuk)

Łupinki
  1. 4 szklanki mąki pszennej
  2. 3/4 szklanki cukru pudru
  3. 1/2 łyżeczka sody
  4. 2 łyżki śmietany 18%
  5. kostka masła 200 g
  6.  1 żółtko
  7. 2 jajka
Krem:
  1. Mleczko kokosowe puszka
  2. Wiórki kokosowe szklanka
  3. Mleko w proszku 1 i 3/4 szklanki
  4. Cukier puder łyżka kopiasta 
  5. Płatki migdałów lub orzechy garść ( drobno posiekać)


Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut, aż ładnie się zarumienią.

Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut mieszając od kilka minut. Po upływie podanego czasu odstawimy na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Partiami dodajemy mleko w proszku i po każdy dodaniu energicznie mieszamy. Dodajemy cukier puder oraz pokruszone płatki migdałów. Mieszamy do połączenia się składników.

Przygotowaną masą wypełniamy łupinki i sklejamy ze sobą lekko dociskając. (Masę nakładam małą łyżeczką) Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










Komentarze

Prześlij komentarz