Zrazy wołowe w sosie

Składniki:

  1. Wołowina na zrazy 1kg ( 7 plastrów)
  2. Musztarda 7 łyżeczek
  3. Ogórek kiszony 2
  4. Boczek wędzony kilka plasterków
  5. Cebula 2
  6. Czosnek 2 ząbki
  7. Bulion 1/2 l lub woda
  8. Sól 
  9. Pieprz
  10. Mąka pszenna do obtaczania
  11. Olej do smażenia
Mięso podzielić na plastry rozbić i doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Każdy plater posmarować po całości cienką warstwę musztardy. Położyć kawałek boczku ( ja daję niewielką ilość i tylko chudą część tylko dla smaku, ale można ułożyć kawałki boczku na całym plastrze wołowiny).
dodać ćwiartkę ogórka, plasterek cebuli z jednej strony. Zaczynami zwijać od strony z warzywami. Zwijamy dość ciasto i spinamy wykałaczką. 

Obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony.

Na osobnej patelni usmażyć pozostałą cebulę oraz czosnek do miękkości a następnie dodać do zrazów.

Zalać wszystko gorącym bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości ok 1-1,5 h w zależności od wielkości zrazów.Smacznego! ( Uwaga! jeśli użynamy wody zamiast bulionu dodajemy dodatkowo liść laurowy i ziele angielskie)


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Komentarze

Prześlij komentarz