Składniki:
- Wołowina na zrazy 1kg ( 7 plastrów)
- Musztarda 7 łyżeczek
- Ogórek kiszony 2
- Boczek wędzony kilka plasterków
- Cebula 2
- Czosnek 2 ząbki
- Bulion 1/2 l lub woda
- Sól
- Pieprz
- Mąka pszenna do obtaczania
- Olej do smażenia
Mięso podzielić na plastry rozbić i doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Każdy plater posmarować po całości cienką warstwę musztardy. Położyć kawałek boczku ( ja daję niewielką ilość i tylko chudą część tylko dla smaku, ale można ułożyć kawałki boczku na całym plastrze wołowiny).
dodać ćwiartkę ogórka, plasterek cebuli z jednej strony. Zaczynami zwijać od strony z warzywami. Zwijamy dość ciasto i spinamy wykałaczką.
Obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony.
Na osobnej patelni usmażyć pozostałą cebulę oraz czosnek do miękkości a następnie dodać do zrazów.
Zalać wszystko gorącym bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości ok 1-1,5 h w zależności od wielkości zrazów.Smacznego! ( Uwaga! jeśli użynamy wody zamiast bulionu dodajemy dodatkowo liść laurowy i ziele angielskie)
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Pyszne :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuńsmakowite!
OdpowiedzUsuńsuper :D
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować :)
OdpowiedzUsuń