Składniki:
( szklanka 250 ml)
( składniki na ok 30 sztuk)
Rozczyn:
- Drożdże 25 g
- Mąka pszenna łyżka
- Cukier łyżka
- Mleko letnie 1/2 szklanki
Ciasto:
- Mąka pszenna 3 i 1/2 szklanki
- Mleko letnie 3/4 szklanki
- Masło roztopione 100 g
- Jajko + jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
- Cukier 4 łyżki
- Sól szczypta
- Jabłka 2
Przygotowanie:
Składniki na rozczyn umieścić w misce, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Pozostałe składniki na ciasto umieścić w misce oraz dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Możemy również użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
W tym czasie jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką podzielić na 4 części. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkąta ułożyć kawałki jabłek i zawinąć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Pysznie wyglądają ! Bardzo często robię takie z dżemem, różą albo czekoladą. Będę musiała zrobić też taką wersję z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :) Pozdrawiam :)
UsuńCzy z drożdżami w proszku też można zrobic ? Jeśli tak to ile ich dodać ?
OdpowiedzUsuńpaczuszkę suchych drożdży :)
UsuńSą przepyszne😊, ja robię z nutellą, ale przed włożeniem do piekarnika czekam, aż trochę podrosną i dopiero piekę 😊
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają! Czy zamiast jabłek można dodać budyń? Nie będzie za ciężki?
OdpowiedzUsuń