Makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku


Składniki:

  1. Makaron Chow Mie 250 g
  2. Filet z kurczaka 500 g
  3. Papryka czerwona
  4. Papryka zielona
  5. Por biała cześć połowa
  6. Marchew średnia
  7. czosnek ząbek
  8. Bulion warzywny szklanka
  9. Imbir świeży stary łyżka
  10. Sos sojowy jasny 4 łyżki
  11. Curry
  12. Sól
  13. Pieprz
Przygotowanie:

Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić dwiema łyżkami sosu sojowego i odstawić do lodówki na godzinę a najlepiej na  całą noc.  Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Posiekany czosnek i imbir podsmażyć przez minutę na patelni. Dodać kurczaka, krótko podsmażyć i zdjąć z patelni jak tylko zmieni swój kolor.

Paprykę pokroić w paski, marchewkę pokroić w słupki, por na plasterki, podsmażyć na tej samej patelni przez 5 minut.

Dodać kurczaka, odcedzonego bambusa i zalać wszystko szklanką bulionu dusimy przez 5 minut . Pod koniec doprawić dwiema łyżkami sosu sojowego, carry, solą oraz pieprzem.

Na koniec dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Smacznego !

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










Komentarze

Prześlij komentarz