Zwijane drożdżówki z serem


Składniki:

( składniki na ok. 10 sztuk)
(szklanka 250 ml)

Ciasto:
  1. Mąka  pszenna 2 szklanki
  2. Suche drożdże paczka
  3. Mleko letnie 3/4 szklanki
  4. Żółtka 2
  5. Cukier 2 łyżki
  6. Cukier waniliowy opakowanie (niepełna łyżka)
  7. Olej 4  łyżki
Masa serowa:
  1. Twaróg półtłusty 250 g
  2. Jajko 1
  3. Cukier 2 łyżki
  4. Cukier waniliowy opakowanie ( niepełna łyżka)
  5. Budyń w proszku 2 płaskie łyżki
* Dodatkowo lukier lub cukier puder


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i ponownie wyrobić, aż na dnie miski nie będzie oleju. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotować masę serową mieszając ze sobą wszystkie składniki. Twaróg dodatkowo rozgniatam widelcem.

Gotowe ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, jeszcze przez chwilę wyrabiać i rozwałkować na prostokąt.

Na środek ciasta wyłożyć połowę masy serowej wzdłuż dłuższej części i rozsmarować. Nakryć jednym z boków. i wyłożyć pozostałą masę serową. Przykryć drugi m bokiem. ( jak to zrobić możecie zobaczyć w filmie poniżej). Podzielić na mniejsze paski a następnie każdy kawałek skręcić raz na środku i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Gotowe odstawiamy jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopi i pieczemy ok 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Czytelnicy gotują:




Komentarze

  1. Ale apetyczne, od razu chce się jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy zamiast drożdży można dodać proszek do pieczenia bo niestety teraz nie można nigdzie drożdży znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Czy zamiast suchych drożdży można dodać 25g świeżych, czy za dużo?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz