Składniki:
( składniki na ok. 10 sztuk)
(szklanka 250 ml)
Ciasto:
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Suche drożdże paczka
- Mleko letnie 3/4 szklanki
- Żółtka 2
- Cukier 2 łyżki
- Cukier waniliowy opakowanie (niepełna łyżka)
- Olej 4 łyżki
Masa serowa:
- Twaróg półtłusty 250 g
- Jajko 1
- Cukier 2 łyżki
- Cukier waniliowy opakowanie ( niepełna łyżka)
- Budyń w proszku 2 płaskie łyżki
* Dodatkowo lukier lub cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i ponownie wyrobić, aż na dnie miski nie będzie oleju. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować masę serową mieszając ze sobą wszystkie składniki. Twaróg dodatkowo rozgniatam widelcem.
Gotowe ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, jeszcze przez chwilę wyrabiać i rozwałkować na prostokąt.
Na środek ciasta wyłożyć połowę masy serowej wzdłuż dłuższej części i rozsmarować. Nakryć jednym z boków. i wyłożyć pozostałą masę serową. Przykryć drugi m bokiem. ( jak to zrobić możecie zobaczyć w filmie poniżej). Podzielić na mniejsze paski a następnie każdy kawałek skręcić raz na środku i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe odstawiamy jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopi i pieczemy ok 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
W tym czasie przygotować masę serową mieszając ze sobą wszystkie składniki. Twaróg dodatkowo rozgniatam widelcem.
Gotowe ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, jeszcze przez chwilę wyrabiać i rozwałkować na prostokąt.
Na środek ciasta wyłożyć połowę masy serowej wzdłuż dłuższej części i rozsmarować. Nakryć jednym z boków. i wyłożyć pozostałą masę serową. Przykryć drugi m bokiem. ( jak to zrobić możecie zobaczyć w filmie poniżej). Podzielić na mniejsze paski a następnie każdy kawałek skręcić raz na środku i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe odstawiamy jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopi i pieczemy ok 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Ale apetyczne, od razu chce się jeść! :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :) Polecam :)
UsuńWitam, czy zamiast drożdży można dodać proszek do pieczenia bo niestety teraz nie można nigdzie drożdży znaleźć.
OdpowiedzUsuńWitam. Czy zamiast suchych drożdży można dodać 25g świeżych, czy za dużo?
OdpowiedzUsuń