Przepis:
- Mąka pszenna 500 g
- Miód 3 łyżki
- Masło 125 g
- Cukier 150 g
- Jajka 2
- Śmietana 18 % 2 łyżki
- Kakao łyżka
- Kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki
- Przyprawa do piernika 25 g
- Soda 2 łyżeczki rozpuszczona w łyżce ciepłej wody
- Cynamon 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
Do garnka przełożyć masło, miód, cukier, kakao, kawę rozpuszczalna oraz przyprawę do piernika. Podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru i masła i od razu zdjąć z ognia. Ważne żeby zawartości garnka nie zagotować.
Powstałą masę przełożyć od razu do miski, wsypać połowę mąki czyli 250 g i zmiksować. Odstawić do przestudzenia.
Dodać pozostałe składniki jajka, mąkę śmietanę oraz rozpuszczoną sodę. Zagniatamy ciasto, aż składniki nam się połączą a ciasto będzie błyszczące. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto.
Ciasto rozwałkować partiami na na blacie posypanym odrobiną mąki na dowolną grubość od 3 mm nawet do 1 cm. Moje miały ok. 5 mm.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 8 minut. Możemy je zjeść bezpośrednio po upieczeniu lub przechowywać w pudełku lub słoiku bez długi czas. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
W jakiej temperaturze piec?
OdpowiedzUsuń170 °C. W filmie jest informacja
Usuńjak zrobić lukier jak nie mam robota planetarnego tylko ręczny?
OdpowiedzUsuń