Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi


Składniki:

( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi 12 muffinek )

  1. Mąka pszenna 1,5 szklanki
  2. Mleko szklanka
  3. Jajka 2
  4. Olej 1/2 szklanki
  5. Cukier 1/2 szklanki
  6. Przyprawa do piernika 20 g
  7. Proszek do pieczenia pełna łyżeczka
  8. Kakao 2 łyżki
Przygotowanie:

W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika.

W osobnej misce wymieszać mokre składniki: mleko, olej, jajka.

Suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać za pomocą łyżki.

Do blaszki na muffiny wkładamy papilotki. Do każdej nakładamy pełną łyżką ciasta, a następnie po łyżeczce konfitury śliwkowej i przykrywamy pozostałym ciastem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Po przestudzeniu pudrujemy, lukrujemy i dekorujemy :) co kto woli :) Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Czytelnicy gotują: 





Komentarze