Warkocz z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami


Składniki:
  1. Opakowanie ciasta francuskiego
  2. Pieczarki 200 g
  3. Mięso mielone z indyka 400 g
  4. Przecier pomidorowy 2 łyżki
  5. Cebula średnia
  6. Natka pietruszki łyżka
  7. Ser żółty 100 g
  8. Jajko 
  9. Sezam

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć do miękkości pokrojoną w kosteczkę cebulę. dodać pokrojone pieczarki i smażyć je do odparowania wody.

 Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy, aż straci swój "surowy kolor". Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy z ognia do przestudzania. Gdy farsz przestygnie dodać żółtko i wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć na blacie.  Na środku ciasta francuskiego wyłożyć farsz. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej strony. ( patrz film poniżej).

Ciasto posmarować białkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec przez ok 20-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









5 komentarzy:

  1. Nie miałam pieczarek i dałam pod ser pokrojonego ogórka konserwowego. Na ciepło trochę ciężkie, ale na zimno jako przekąska rewelka! Pycha! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń