Składniki:
( z podanej porcji wychodzą dwa makowce)
Ciasto:
- Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
- Masło 30 g
- Mleko 150 ml
- żółtka 2
- Drożdże 20 g
- Cukier puder 50 g
Masa makowa:
- Masa makowa z puszki 850 g
- Białka 2
przygotowanie:
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę maki, łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Do osobnej miski wsypać pozostałe składniki na ciasto: mąkę, żółtka, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto do momentu, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
W tym czasie ubić białka na sztywno. Do białek dodać łyżkami masę makową i po każdym dodaniu wymieszać łyżką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Wyjdą z tej porcji dwa makowce. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć masę makową i zrolować ciasno. Makowce zwinąć dwukrotnie w papier do pieczenia posmarowany olejem, Pomiędzy ciastem a papierem zostaw 1 cm wolnego miejsca.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier i studzimy. Lukrujemy lub pudrujemy. Smacznego!
Do osobnej miski wsypać pozostałe składniki na ciasto: mąkę, żółtka, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto do momentu, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
W tym czasie ubić białka na sztywno. Do białek dodać łyżkami masę makową i po każdym dodaniu wymieszać łyżką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Wyjdą z tej porcji dwa makowce. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć masę makową i zrolować ciasno. Makowce zwinąć dwukrotnie w papier do pieczenia posmarowany olejem, Pomiędzy ciastem a papierem zostaw 1 cm wolnego miejsca.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier i studzimy. Lukrujemy lub pudrujemy. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Zdjęcia czytelników:
Jakiej firmy maku pani uzywa?
OdpowiedzUsuńhelio
UsuńUpiekłam wczoraj, cudowne, wilgotne z dużą ilością maku, jedyne czego mi zabrakło to aromatu migdałowego ale to wedle gustu. Jest przepyszny. Zostanie już w mojej rodzinie, dziękuję za ten przepis ❤️.
OdpowiedzUsuńile to gramów , dwie i pół szklanki mąki ?
OdpowiedzUsuńSłaby przepis. Zrobiłem wszystko zgodnie z tym co jest napisane i ciasta nie dało się wymieszać. Wyszło jakby za dużo mąki. ��
OdpowiedzUsuń