Wilgotny zwijany makowiec z gotową masą makową


Składniki:
( z podanej porcji wychodzą dwa makowce)

Ciasto:

  1. Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
  2. Masło 30 g
  3. Mleko 150 ml
  4. żółtka 2
  5. Drożdże 20 g
  6. Cukier puder 50 g
Masa makowa:
  1. Masa makowa z puszki 850 g
  2. Białka 2
przygotowanie:

Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę maki, łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Do osobnej miski wsypać pozostałe składniki na ciasto: mąkę, żółtka, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto do momentu, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

W tym czasie ubić białka na sztywno. Do białek dodać łyżkami masę makową i po każdym dodaniu wymieszać łyżką.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Wyjdą z tej porcji dwa makowce. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć masę makową i zrolować ciasno. Makowce zwinąć dwukrotnie w papier do pieczenia posmarowany olejem, Pomiędzy ciastem a papierem zostaw 1 cm wolnego miejsca.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier i studzimy. Lukrujemy lub pudrujemy. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Zdjęcia czytelników:





5 komentarzy:

  1. Jakiej firmy maku pani uzywa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam wczoraj, cudowne, wilgotne z dużą ilością maku, jedyne czego mi zabrakło to aromatu migdałowego ale to wedle gustu. Jest przepyszny. Zostanie już w mojej rodzinie, dziękuję za ten przepis ❤️.

    OdpowiedzUsuń
  3. ile to gramów , dwie i pół szklanki mąki ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Słaby przepis. Zrobiłem wszystko zgodnie z tym co jest napisane i ciasta nie dało się wymieszać. Wyszło jakby za dużo mąki. ��

    OdpowiedzUsuń