Składniki:
- Buraki podłużne 1 kg
- liść laurowy 2
- Ziele angielskie 5
- Pieprz w Ziarkach 5
- Czosnek 5 dużych ząbków
- Woda 1 l
- Sól łyżka
Przygotowanie:
Buraki cienko obrać ze skórki.
Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia.
Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami.
Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą.
Przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką tak by dochodziło do niego powietrze.
Odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stroi na lodówce.
Uwaga! codziennie sprawdzamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas.
Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie.
Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas.
Wkładamy do lodówki i przechowujemy przez kilka tygodni.
Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia.
Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami.
Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą.
Przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką tak by dochodziło do niego powietrze.
Odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stroi na lodówce.
Uwaga! codziennie sprawdzamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas.
Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie.
Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas.
Wkładamy do lodówki i przechowujemy przez kilka tygodni.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Jak ostatnio robiłem ten przepis to musiałem sobie kupić nowe garnki wprost z https://europ24.pl/garnki/garnki-zestawy-garnkow/marmurowe . Państwa takie garnki też na pewno zainteresują.
OdpowiedzUsuńTego właśnie potrzebowałam, dziękuję za przepis i wskazówki :)
OdpowiedzUsuń