Faworki na kefirze - Chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku :)


Składniki:
(szklanka 250 ml)
(ok. 30 sztuk)

  1. Mąka pszenna tortowa 2 szklanki + do podsypania
  2. Jajko
  3. Kefir szklanka
  4. Masło rozpuszczone i przestudzone łyżka
  5. Cukier łyżka
  6. Soda łyżeczka
  7. Wódka lub ocet łyżka
Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto w tym czasie zgęstnieje i mniej mąki będziemy potrzebować do podsypywania. 

Blat posypać mąką przełożyć ciasto i zacząć wyrabiać. Mąkę podsypywać stopniowo do czasu, aż nie będzie kleiło i będzie je można rozwałkować. Wałkować na grubość 3-5 mm. Wyciąć mniejsze prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i jeden brzeg przeciągnąć przez środek. Patrz film poniżej.

Na Patelni rozgrzać ok 1 cm oleju. Smażyć na złoty kolor z każdej strony na wolnym ogniu. Faworki te nie muszą być całkowicie pływać w oleju. Na wolnym ogniu dobrze się usmażą. Gotowe wyłożyć na ręcznik papierowy. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze