Faworki na piwie - super kruche ;)


Składniki:

(ok. 35 sztuk)
(szklanka 250 ml)
  1. Mąka pszenna 2 szklanki
  2. Piwo jasne 1/2 szklanki
  3. Żółtka 4
  4. Cukier łyżka
  5. Masło łyżeczka
  6. Sól szczypta
  7. Ocet/wódka/spirytus/ łyżka
Przygotowanie:

Do miski przełożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto do czasu połączenia się składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki.

Ciasto wybić porządnie wałkiem przez kilka minut. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Dzięki temu ciasto łatwiej się nam rozwałkuje.

Blat posypać odrobiną mąki i cienko rozwałkować. Im cieńsze faworki tym lepsze. Rozwałkować na prostokąt, następnie na długie pasy i mniejsze prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i jeden bok przeciągnąć przez środek. Patrz film poniżej.

Smażyć na głębokim oleju na średnim ogniu. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Wyciągnąć na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







2 komentarze:

  1. Robię bardzo podobne, tylko wystarczy maka, piwo, żółtka, cukier puder do posypania. Smażyć na smalcu, nie wchlania tłuszczu. Po co sól? Biała śmierć. Po co spirytus? Dodatkowy alkohol?

    OdpowiedzUsuń