Składniki:
(ok. 35 sztuk)
(szklanka 250 ml)
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Piwo jasne 1/2 szklanki
- Żółtka 4
- Cukier łyżka
- Masło łyżeczka
- Sól szczypta
- Ocet/wódka/spirytus/ łyżka
Przygotowanie:
Do miski przełożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto do czasu połączenia się składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki.
Ciasto wybić porządnie wałkiem przez kilka minut. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Dzięki temu ciasto łatwiej się nam rozwałkuje.
Blat posypać odrobiną mąki i cienko rozwałkować. Im cieńsze faworki tym lepsze. Rozwałkować na prostokąt, następnie na długie pasy i mniejsze prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i jeden bok przeciągnąć przez środek. Patrz film poniżej.
Smażyć na głębokim oleju na średnim ogniu. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Wyciągnąć na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Robię bardzo podobne, tylko wystarczy maka, piwo, żółtka, cukier puder do posypania. Smażyć na smalcu, nie wchlania tłuszczu. Po co sól? Biała śmierć. Po co spirytus? Dodatkowy alkohol?
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuń