Składniki:
(ok. 30 sztuk )
(szklanka 25 ml)
- Mąka pszenna 500 g
- Twaróg tłusty/półtłusty lub mielony 250 g
- Cukier 1/2 szklanki
- Jajka duże 2
- Masło 50 g
- Śmietana 18% 2 łyżki
- Ocet łyżka
- Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Do miski przełożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto do czasu połączenia się składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinać okręgi a dziurki zrobić za pomocą kieliszka. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor na średnim ogniu. Wyciągać na ręczniki papierowe. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń