Składniki:
( porcja na 80 sztuk, szklanka 250 ml)
- Mąka pszenna 500 g
- Masło 100 g
- Cukier puder szklanka
- Śmietana 18% 2 łyżki
- Żółtka 4
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- Soda oczyszczona na czubek łyżeczki
- Smalec 2 łyżki
Przygotowanie :
Ciasto możecie przygotować w robocie kuchennym lub ręcznie. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło, smalec, sodę oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być elastycznie i ładnie odchodzić od rąk w razie konieczności podsypać odrobiną mąki).
Ciasto przełożyć do maszynki z końcówka do ciastek. Wycinać bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. Piec na złoty kolor. Gotowe możecie dodatkowo polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto przełożyć do maszynki z końcówka do ciastek. Wycinać bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. Piec na złoty kolor. Gotowe możecie dodatkowo polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Takiego przepisu szukałam. Te ciasteczka wyszły prawie tak samo jak mojej babci. Przypomniałam sobie smaki z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńMoja babcia a pozniej mama takie piekla. Wlasnie ze smalcem i maslem. Pycha kruche bardzo.
OdpowiedzUsuńTeż szukałam takiego przepisu mojej mamy, ciastka są przepyszne i kruche. Znikają szybko z talerza bo są smaczne.Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie. Maria
OdpowiedzUsuń