Składniki:
Naleśniki:
( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników)
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Woda 1 i 1/2 szklanki
- Mleko szklanka
- Jajko
- Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie)
- Sól 1/2 łyżeczki
- Olej łyżka
Farsz:
- Pieczarki 1 kg
- Ser 250 g
- Cebula
- Sól łyżeczka
- Pieprz łyżeczka
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- Bułki tarta
- Jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.
Na patelni podsmażyć cebulę podkrojoną w kosteczką. Na oddzielnej patelni podsmażyć pieczarki startej na tarce jarzynowej. Pieczarki muszą całkowicie odparować wodę.
W misce wymieszać przestudzone pieczarki z cebulą i startym serem żółtym. Doprawić do smaku u mnie łyżeczka soli i łyżeczka pieprzu.
Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz (ok. jedna pełna łyżka farszu). Zwijamy najpierw boki a następnie od dołu na trzy razy. (Patrz film poniżej). Zwinięte obtaczać w jajku i w bułce. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
krokiety idealne!
OdpowiedzUsuń