Orzeszki z kremem orzechowym


Składniki:
( ok 75 sztuk)
(szklanka 250 ml)

łupinki
  1.  4 szklanki mąki pszennej
  2.  3/4 szklanki cukru pudru
  3. 1/2 łyżeczka sody
  4. kostka masła 200 g
  5. 2 łyżki śmietany 18%
  6. 2 jajka
  7. 1 żółtko
Krem:
  1. Orzechy włoskie 200 g
  2. Mleko szklanka 250 ml
  3. Masło kostka 200 g
  4. Cukier puder 1/2 szklanki
Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut.

Orzechy zmielić na pył i zalać gorącym mlekiem. Odstawić do całkowitego przestudzenia.

Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem. Dodać namoczone orzechy z mlekiem i ponownie zmiksować. Masa będzie rzadka.

 Łyżeczką nakładać masę do łupinek i sklejać ze sobą lekko dociekając. Masa zastygnie po włożeniu do lodówki.


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







1 komentarz:

  1. Tak długo szukałam tego przepisu! Pamiętam te kuleczki z czasów, kiedy byłam mała. Są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń