Składniki:
( ok 75 sztuk)
(szklanka 250 ml)
łupinki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczka sody
- kostka masła 200 g
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 żółtko
- Orzechy włoskie 200 g
- Mleko szklanka 250 ml
- Masło kostka 200 g
- Cukier puder 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut.
Orzechy zmielić na pył i zalać gorącym mlekiem. Odstawić do całkowitego przestudzenia.
Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem. Dodać namoczone orzechy z mlekiem i ponownie zmiksować. Masa będzie rzadka.
Łyżeczką nakładać masę do łupinek i sklejać ze sobą lekko dociekając. Masa zastygnie po włożeniu do lodówki.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Tak długo szukałam tego przepisu! Pamiętam te kuleczki z czasów, kiedy byłam mała. Są przepyszne.
OdpowiedzUsuń