Drożdżowe ciasteczka ślimaczki

Składniki:

Rozczyn:

  1. Drożdże 25 g
  2. Mleko letnie 1/2 szklanki
  3. Cukier łyżka
  4. Mąka łyżka
Ciasto:
  1. Jajka 3
  2. Cukier 1/2 szklanki
  3. Masło 50 g
  4. Cukier Waniliowy
  5. Mąka 500 g
Dodatkowo:
  1. powidła, czekolada itp.
  2. żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania przed pieczeniem
Przygotowanie:

Składniki na rozczyn umieszczam w misce i wszystko mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

W tym czasie w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką. Dodajemy cukier waniliowy, roztopione i przestudzone masło oraz rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i zabieramy się za wyrabianie ciasta. Ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. ok 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki. Dzielimy na 3 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na cienkie, długie prostokąty. Ciasto posmarować np. powidłami, czekoladą, serem i zwinąć w rulon. Podzielić nożykiem na mniejsze ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. do ładnego zarumieniania. Gotowe posypać pudrem lub polukrować. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Czytelnicy gotują:



Komentarze