Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:
(porcja na 7 sztuk, szklanka 250 ml)

Ciasto:
  1. Ziemniaki 500 g
  2. Jajko
  3. Mąka pszenna 1/2 szklanki
  4. Sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
  1. Pieczarki 250 g
  2. Cebula mała
  3. Natka pietruszki garść
  4. Sól 1/2 łyżeczki
  5. Pieprz 1/2 łyżeczki
Panierka:
  1. Jajko
  2. Bułka tarta

Przygotowanie:


Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem oraz natką pietruszki i wymieszać.

Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.


Ciasto podzielić na 7 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania.

Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.

Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Czytelnicy gotują: 



Komentarze