Mini ptysie z kremem budyniowym

Składniki:
szklanka 250 ml
(porcja na ok 60 sztuk)

Cisto:

  1. Woda szklanka
  2. Masło 100 g
  3. Mąka pszenna szklanka
  4. Proszek do pieczenia łyżeczka
  5. Jajka 5
Krem:
  1. Mleko 750 ml
  2. Cukier szklanka
  3. Budyń waniliowy 2
  4. Masło 100 g

Przygotowanie:

Wodę zagotować z masłem. Do gotującej wody wsypać proszek do pieczenia i mąkę i energicznie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować na jednolitą masę.
Przełożyć do szprycy i wyciskać małą ilość ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy szprycy to możemy zrobić łyżką małe kleksiki.

Pieczemy ok. 15 minut  temperaturze 190 stopni.

Budynie wymieszać w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i energicznie wymieszać, gdy budyń zgęstnieje zdjąć z ogni i przestudzić. Po przestudzeniu zmiksować dodając po łyżce miękkiego masła.

Gotowe ptysie szprycą nadziać kremem budyniowym. Posypać pudrem lub polać czekoladą. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Czytelnicy gotują:










3 komentarze:

  1. Może byc margaryna Kasia czy musi być maslo?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie tak, aczkolwiek potrudziłbym się o masło, po pierwsze z walorów smakowych, a po drugie margaryna... Samo to co kryje się za tym pojęciem - miks związków chemicznych, powinno wystarczająco zniechęcić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, chciałam zapytać o ustawienia piekarnika, grzałka góra-dół czy sam dół? Rozumiem, że bez termoobiegu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń