Bułki pszenne kajzerki


Składniki:

(szklanka 250 ml)
(porcja na 8 bułek)

Rozczyn:

  1. Drożdże świeże 15 g (można użyć suszonych 2 łyżeczki - pomijamy przygotowanie rozczynu)
  2. Mąka pszenna łyżka
  3. Mleko letnie 100 ml
  4. Cukier 1/2 łyżeczki
Ciasto właściwe:
  1. Mąka pszenne typ 650 450 g
  2. Jajko
  3. Masło 20 g
  4. Mleko 1/2 szklanki (125 ml)
  5. Sól pełna łyżeczka
Przygotowanie:

W misce wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.

Do garnuszka wlewamy mleko dodajemy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól. oraz wyrośnięty rozczyn.I zabieramy się za wyrabianie ciasta. Partiami wlewamy mleko z masłem cały czas wyrabiając. Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. ( wyrabiamy kilka minut). Ciasto jest elastyczne.

Odkładamy do miski lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. 
Wyjmujemy z miski dzielimy na 8 części formujemy bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nacięcia nożem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Po tym czasie wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy ok 15 minut do ładnego zamienienia. Smacznego !

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze