Składniki:
(porcja na 8 sztuk)
Rozczyn:
- Woda letnia 50 ml
- Mąka pszenna pełnoziarnista łyżeczka
- Cukier łyżeczka
- Drożdże 30 g
Ciasto:
- Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 500 g
- Woda letnia 100 ml
- Mleko letnie 150 ml
- Masło 40 g
- Sól 2 łyżeczki
- Jajka 2
- Słonecznik łuskany 2 łyżki
- Siemię lniane łyżka
- Jajko do posmarowania
- Nasiona lub pestki do posypania bułek przed pieczenia np. ( słonecznik, dynia, mak, siemię lniane itp.)
Przygotowanie:
Do miseczki przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10-15 minut.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, mleko, rozpuszczone masło, sól, słonecznik, siemię oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką a następnie wyrabiam ciasto ręcznie. do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nie powinno być mocno klejące. (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąki. Przez chwilę wyrabiać i podzielić na 8 części. Uformować bułki. Jak to zrobić zobacz w filmie poniżej. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami lub nasionami.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 15 minut. ( pieczemy góra-dół, bez termoobiegu) Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Boski smak. Dziękuję za wsoaniały przepis.
OdpowiedzUsuń